Mala Mojstrovka

Mala Mojstrovka je razgledna gora nad Vršičem in je zaradi relativno visoke višine izhodišča ena najbolj obiskanih gora v Julijskih alpah. Nanjo vodita dve označeni poti – južna pot, ki je lažja poteka po južni strani gore, Hanzova pot pa je zelo zahtevna pot. Zgrajena je bila že davnega leta 1928, a je zelo dobro vzdrževana in je ena najlepših zavarovanih poti v Julijskih alpah. Po težavnosti jo lahko primerjamo s Kopiščarjevo potjo na Prisojnik ali zavarovano potjo na Stol. Ni sicer tako izpostavljena, kot pot čez Plemenice na Triglav, vseeno pa je lepo speljana po policah in ponuja obilo užitkov pri plezanju in razgledov.

Pred vstopom v steno se je potrebno primerno opremiti, zato sem si nadel čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet. Malo sem se tudi okrepčal in naredil nekaj požirkov, nato pa sem se odpravil naprej. Kljub temu, da sem Malo Mojstrovko obiskal sredi tedna, je bila na poti gneča.

Po krajšem počitku na vrhu sem se po južni poti odpravil nazaj proti Vršiču. Po južni poti se je mnogo pohodnikov (in tudi turistov) vzpenjalo proti Mali Mojstrovki. Mnogi med njimi žal tudi slabo obuti in opremljeni.

Na Mali Mojstrovki sem bil prvič in se v živo prepričal, da je Hanzova pot nanjo res ena najlepših poti v naših gorah.

En komentar Dodaj komentar

Komentiraj