Orehova potica

Bliža se velika noč, zato je bilo treba narediti testno verzijo v Sloveniji (verjetno) najbolj priljubljene različice potice. Recept sem pred leti našel na kulinariki in moram priznati, da po tem receptu vedno uspe. Testo je hitro zgneteno in se ga takoj nadeva z nadevom. Potico damo v model in jo čez noč pustimo vzhajati na ne preveč toplem mestu. Ker potica samo enkrat vzhaja skorja nikoli ne odstopi.

Za testo potrebujemo:

  • 60 dag moke,
  • 3 dag kvasa,
  • 2 dl mleka,
  • 14 dag sladkorja,
  • 14 dag masla,
  • 4 rumenjake,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • nastrgano lupinico ene limone,
  • ščep soli in
  • malo muškatnega oreščka.
Najprej pripravimo kvasec. Malo segrejemo mleko, vanj nadrobimo kvas in dodamo nekaj sladkorja in moke.
V drugo posodo damo moko in sladkor, …
… dodamo limonino lupinico in ščep soli …
… ter vanilijev sladkor.
Dodamo rumenjake …
… in zmehčano maslo ter muškatni orešček.
Na koncu dodamo še kvasec …
… in zamesimo testo.

Za nadev potrebujemo:

  • 40 dag orehov,
  • 2 dl mleka (ali še bolje sladke smetane – lahko tudi pol – pol),
  • 25 dag sladkorja (lahko 20 dag),
  • 2 žlici ruma in
  • sneg iz 2-3 beljakov.

Po želji lahko dodamo še rozine (cca 3 pesti – lahko tudi več).

Rozine namočimo v rumu.
Iz beljakov in ščepca soli …
… stepemo trd sneg.
Mlete orehe …
… poparimo z mlekom (ali smetano) …
… in dodamo sladkor ter rum, v katerem so se namakale rozine.
Premešamo ter dodamo sneg iz beljakov in …
… dobro premešamo.

Ko imamo tako testo kot nadev pripravljena, se lotimo “sestavljanja” potice:

Testo damo na pomokano površino in …
.. ga razvaljamo na cca 3-4 mm debelo.
Razvaljano testo enakomerno premažemo z nadevom, …
… ter posujemo z rozinami.
Potico zvijemo.
Model namastimo z maslom in posujemo z moko.
Zvito potico …
… po potrebi skrajšamo in …
… previdno prestavimo v model. Malo poravnamo in preluknjamo s palčko za ražnjiče ter damo vzhajat čez noč.
Zjutraj najprej segrejemo pečico na 180°C. V segreto pečico damo vzhajano potico. Pečemo 1h do 1h in pol – odvisno od modela.
Pečeno potico pustimo še nekaj časa v pekaču, …
… nato pa jo vzamemo iz modela in počakamo, da se ohladi.
Ohlajeno pečico potresemo s sladkorjem v prahu, …
… narežemo …
… in postrežemo. Pa dober tek!

Komentiraj