Za pravo “pod peko” potrebujemo litoželezno ali kovano posodo, ki jo lahko pokrijemo z žerjavico in tako meso in zelenjavo spečemo v lastnih sokovih. Doma v kuhinji pač nimamo možnosti peke z žerjavico in lahko naredimo približek s posodo, ki jo lahko dobro segrejemo in pokrijemo. Za prvi poskus “pod peke” sem izbral svinjsko pleče, kateri sem dodal obilico zelenjave.
Za en dobro naložen lonec potrebujemo:
1,5 kg svinjine,
približno pol kilograma krompirja,
3 korenčke,
2 čebuli,
3 paprike,
en srednje velik sladki krompir (ali bučo),
eno jabolko,
nekaj suhih sliv,
nekaj češnjevih paradižnikov,
nekaj strokov česna,
sol,
lovorov list,
malo žajblja in
rožmarin.
Krompir in korenček olupimo in narežemo na večje kose. Papriko očistimo in narežemo. Vse skupaj damo v posodo.Dodamo na četrtine narezani čebuli in olupljen ter narezan sladki krompir.Jabolku odstranimo peščišče in ga narežemo na četrtine in ga dodamo v posodo. Dodamo še česen, češnjev paradižnik in suhe slive. Solimo, začinimo z rožmarinom, lovorovim listom in žajbljem ter zmešamo.Svinjsko pleče…prerežemo in natremo s soljo.Posodo segrejemo in na maslu……popečemo meso……z vseh strani.Popečenemu mesu……dodamo vso zelenjavo, ki……jo razporedimo pod meso.Na meso položimo malo masla……in posodo pokrijemo s pokrovom, ki smo ga segrevali v pečici, ogreti na 150°C. Pečemo približno dve uri pri 150°C.Pripravimo si premaz za meso. V posodici zmešamo nekaj žlic medu in jabolčne marmelade.Po dveh urah peke pokrov odkrijemo in…… meso premažemo s pripravljenim premazom.Pečemo še slabe pol ure v odkriti posodi pri 175°C.Meso narežemo na rezine in postrežemo s pečeno zelenjavo. Pa dober tek!
Fantastično Primož!
Všeč mi jeVšeč mi je