Svinjina “pod peko”

Za pravo “pod peko” potrebujemo litoželezno ali kovano posodo, ki jo lahko pokrijemo z žerjavico in tako meso in zelenjavo spečemo v lastnih sokovih. Doma v kuhinji pač nimamo možnosti peke z žerjavico in lahko naredimo približek s posodo, ki jo lahko dobro segrejemo in pokrijemo. Za prvi poskus “pod peke” sem izbral svinjsko pleče, kateri sem dodal obilico zelenjave.

Za en dobro naložen lonec potrebujemo:

  • 1,5 kg svinjine,
  • približno pol kilograma krompirja,
  • 3 korenčke,
  • 2 čebuli,
  • 3 paprike,
  • en srednje velik sladki krompir (ali bučo),
  • eno jabolko,
  • nekaj suhih sliv,
  • nekaj češnjevih paradižnikov,
  • nekaj strokov česna,
  • sol,
  • lovorov list,
  • malo žajblja in
  • rožmarin.
pod-peko (01)
Krompir in korenček olupimo in narežemo na večje kose. Papriko očistimo in narežemo. Vse skupaj damo v posodo.
pod-peko (02)
Dodamo na četrtine narezani čebuli in olupljen ter narezan sladki krompir.
pod-peko (03)
Jabolku odstranimo peščišče in ga narežemo na četrtine in ga dodamo v posodo. Dodamo še česen, češnjev paradižnik in suhe slive. Solimo, začinimo z rožmarinom, lovorovim listom in žajbljem ter zmešamo.
pod-peko (04)
Svinjsko pleče…
pod-peko (05)
prerežemo in natremo s soljo.
pod-peko (06)
Posodo segrejemo in na maslu…
pod-peko (07)
…popečemo meso…
pod-peko (08)
…z vseh strani.
pod-peko (9)
Popečenemu mesu…
pod-peko (10)
…dodamo vso zelenjavo, ki…
pod-peko (11)
…jo razporedimo pod meso.
pod-peko (12)
Na meso položimo malo masla…
pod-peko (13)
…in posodo pokrijemo s pokrovom, ki smo ga segrevali v pečici, ogreti na 150°C. Pečemo približno dve uri pri 150°C.
pod-peko (15)
Pripravimo si premaz za meso. V posodici zmešamo nekaj žlic medu in jabolčne marmelade.
pod-peko (14)
Po dveh urah peke pokrov odkrijemo in…
pod-peko (16)
… meso premažemo s pripravljenim premazom.
pod-peko (17)
Pečemo še slabe pol ure v odkriti posodi pri 175°C.
pod-peko (18)
Meso narežemo na rezine in postrežemo s pečeno zelenjavo. Pa dober tek!

En komentar Dodaj komentar

  1. Anonimnež pravi:

    Fantastično Primož!

    Všeč mi je

Komentiraj