Malo hladnejši jesenski dnevi so kar klicali po toplem in dišečem pecivu. Že kar nekaj časa je minilo od peke pehtranove potice z drožmi, zato je bila odločitev kar hitra. Testo sem tokrat naredil kar s suhim kvasom, saj je bilo droži v hladilniku premalo. Za testo potrebujemo:
600 g moke,
2 jajca,
80 g masla,
1 vrečko suhega kvasa,
ščepec soli,
3 žlice sladkorja in
250 ml mleka.
Maslo damo v kozico in …… stopimo.Dodamo mleko in sladkor ter premešamo.V posodo presejemo moko …… ter dodamo kvas, …… jajca, sol …… in mešanico masla, mleka in sladkorja. Zamesimo gladko testo in ga na toplem pustimo vzhajati 45 minut.
Medtem zmešamo nadev, za katerega potrebujemo:
250 g skute,
100 g mladega kajmaka,
1 jajce,
2 žlici sladkorja,
1 žlico medu in
7 g suhega pehtrana.
V posodo damo skuto, …… kajmak, jajce, ….… sladkor in med ter premešamo.Dodamo še suh pehtran in ….… ga vmešamo v maso za nadev.
Ko je testo dovolj vzhajano …
… ga damo na pomokano površimo in razvaljamo na pravokotnik velikosti 45 x 35 cm.Na sredimo razvaljanega testa damo nadev …… in ga enakomerno razmažemo.Zvijemo kot potico in …… narežemo cca 2 – 2,5cm debele rezine, …… ki jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Pečico segrejemo na 180°C in pečemo 20 – 25 minut, oziroma dokler osja gnezda niso lepo zapečena.Pečena osja gnezda vzamemo iz pečice, jih malo ohladimo …… in še mlačna potresemo s sladkorjem v prahu.Ponudimo ob kavi ali čaju.Pa dober tek!