Po kruhu in rogljičkih iz testa z drožmi sem za drugi poizkus peke iz sladkega testa z drožmi izbral potico. Tokrat ne s klasičnim orehovim nadevom kot pri mini poticah, ampak s skuto in pehtranom. Nadevu sem poleg običajne skute in kisle smetane dodal še mladi kajmak, prav tako sem potico nekoliko drugače zvil.
Za testo potrebujemo:
600 g moke,
100 g droži,
ščep soli,
50 g masla,
250 ml mleka,
75 g sladkorja,
1 žlico ruma,
1 rumenjak in
1 jajce.
V posodo presejemo moko in dodamo sol.Dodamo še sladkor, jajce in rumenjak ter rum.Dodamo še droži in premešamo.Posebej stopimo maslo, vanj vlijemo mleko in oboje dodamo v posodo in……zamesimo gladko testo. Na toplem pustimo vzhajati, dokler se volumen testa ne podvoji.
Medtem zmešamo nadev, za katerega potrebujemo:
400 g skute,
200 g mladega kajmaka,
100 g kisle smetane,
2 rumenjaka,
2 žlici medu,
65 g pšeničnega zdroba,
ščep soli,
40 g vanilijevega sladkorja,
100 g rjavega sladkorja,
1 žlico ruma,
15 g suhega pehtrana,
sneg iz 2 beljakov.
Iz beljakov in ščepca soli zmešamo ne pretrd sneg.V posodo damo skuto in mladi kajmak,……kislo smetano,……jajce, vanilijev sladkor,……rum in rjavi sladkor……ter premešamo.Dodamo pšenični zdrob in……posušeni pehtran……ter premešamo v gladko zmes.Na koncu dodamo sneg iz beljakov in……ga rahlo vmešamo.Vzhajano testo……previdno stresemo na pomokano površino in……razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 50 x 40 cm.Testo namažemo z nadevom. Če nam kaj nadeva ostane, ga lahko uporabimo za pripravo kakšne druge sladice. Jaz sem pripravil pehtranove mufine.Testo zvijemo z obeh strani……in ga preložimo v pomaščen pekač velikosti 30 x 10 cm. Pekač naj bo visok vsaj 10 cm.Na vrh testa namažemo nekaj žlic nadeva in…… čez nadev zapognemo oba konca zvitega testa. Na sredini stik lepo poravnamo. Potica naj na toplem vzhaja približno uro do uro in pol.Ko je potica vzhajana, jo premažemo z vodo, nato pa še z oljem. Pečemo v pečici, segreti na 175°C približno eno uro. Petnajst minut pred koncem peke potico še enkrat premažemo z oljem.Pečeno potico pustimo v pekaču 15 minut, nato jo previdno obrnemo na rešetko in zavito v krpo ohladimo.Ohlajeno potico potresemo s sladkorjem v prahu.Narežemo in serviramo. Pa dober tek!
4 komentarji Dodaj komentar