Kot sem že v svojem prvem blogu o peki kruha z drožmi napisal, kruh pečem že nekaj let. Letos sem kvas zamenjal za droži. Res je s peko kruha doma več dela, si pa lahko sestavine izbereš sam in tako veš, kaj poješ. V kruhu tako ni raznih dodatkov od barvil do emulgatorjev, ki so (skoraj) stalnica v “industrijsko” pripravljenem kruhu. Tokrat sem vzel moko iz pražit. Večer pred pripravo kruha sem vzel tri žlice droži (cca 50 g) in jim dodal 50 g moke in 50 g vode.
Za štruco domačega kruha potrebujemo:
500 g moke iz pražit,
300 ml vode,
slabo čajno žličko soli in
150 g nastavka iz droži.
Nastavek z drožmi si pripravimo večer pred peko. Preden ga uporabimo, mora biti poln mehurčkov.V posodo damo moko……in jo prelijemo z vodo ter……na hitro zmešamo. Pustimo cca 30 minut, da v moki encimi začnejo razgrajevati škrob in beljakovine. Škrob se pretvori v sladkor, beljakovine pa v gluten.Čez pol ure dodamo droži in sol ter zamesimo……gladko testo. Pustimo ga vzhajati……in ga naslednji dve uri vsake pol ure raztegnemo s t.i. stretch and fold tehniko.Pol ure po zadnjem raztegovanju……damo testo na pomokano površino in ……oblikujemo kruh v obliko, kot ga bomo pekli. Pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure,……nato pa ga preložimo v pomokano slamnato posodo, kjer bo vzhajal do peke. Kako dobro je testo vzhajano, preverimo s prstom tako, da naredimo luknjico globoko približno pol centimetra. Vdrti del testa se mora počasi zapolniti.Pečico medtem (skupaj s pekačem) segrejemo na 260°C in pekač še kakšnih 20 minut segrevamo. Kruh obrnemo iz slamnice neposredno na pekač (ali še bolje na lesen lopar) in ga prerežemo ter damo v pečico. Temperaturo zmanjšamo na 250°C in pečemo 15 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 210°C in pečemo, dokler kruh ne dobi lepe barve. Kruh je pečen, ko zveni votlo, če potolčemo po njem.Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga na mreži ohladimo.Kruh prerežemo in ponudimo. Pa dober tek!
Mogoče vaša pečica peče z višjo temperaturo. Poskusite malo znižani temperaturo ali med peko kruh večkrat popršite z vodo, tako skorja ne bo pretrda ampak hrustljava.
Kaj pa če je skorja pretrda?
Všeč mi jeVšeč mi je
Mogoče vaša pečica peče z višjo temperaturo. Poskusite malo znižani temperaturo ali med peko kruh večkrat popršite z vodo, tako skorja ne bo pretrda ampak hrustljava.
Všeč mi jeVšeč mi je