Mešani kruh z drožmi, ki sem ga spekel pred časom, je bil zelo dober in ko ga je zmanjkalo, je bilo treba speči novega. Kruh s krompirjem sem že pripravljal, tokrat pa sem v testo dodal sladki krompir, ki sem ga pred tem olupil, skuhal na pari in pretlačil.
Za kruh potrebujemo:
300 g polnozrnate moke,
300 g gladke moke ali manitobe,
1 žličko soli,
1 večji sladki krompir (cca 250g),
100 g droži,
cca 100 g semen,
400 ml vode.
Sladki krompir olupimo,……narežemo na kocke in skuhamo na pari. Odcedimo (vodo prihranimo) in…… pretlačimo.V posodo damo obe vrsti moke in sol.Dodamo semena,……droži in pretlačen sladki krompir. Zalijemo z vodo……in zmešamo gladko testo. Pustimo vzhajati 12 ur.Vzhajano testo……prestavimo v namaščen model in pustimo vzhajati uro in pol.Vzhajan kruh damo v pečico ogreto na 210°C in pečemo 20 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 175°C in pečemo še 30 minut.Pečen kruh zvrnemo iz modela in zavijemo v krpo ter ohladimo.Ohlajen kruh narežemo in postrežemo. Pa dober tek!
En komentar Dodaj komentar