Na praznovanju zlate poroke, kamor sva bila povabljena pred dobrim tednom, je bilo poleg ostalega peciva tudi trikrat pečeno pecivo. Izredno sočno in slastno pecivo je bilo seveda treba pripraviti tudi doma. Med kar nekaj recepti s podobnimi imeni in sestavinami sem na Kulinariki izbral ta recept. Sestavine za pekač velikosti cca 25 x 35 cm so naslednje:
Podlaga:
- 250 g Albert keksov,
- 250 g masla in
- 50 ml mleka.
Prvi nadev:
- 5 jajc,
- 500 g skute,
- 150 g sladkorja in
- 1 vanilijev sladkor.
Drugi nadev:
- 1000 g kisle smetane
- 100 g sladkorja.
Najprej se lotimo podlage:
Kekse damo v vrečko … … in jih z valjarjem zdrobimo. Zdrobljene kekse vsujemo v posodo. Maslo … … na grobo narežemo … … in damo v posodo. Počakamo, da se zmehča (ali segrejemo v mikrovalovni pečici) in ga z vilico pretlačimo. Zmehčano maslo skupaj z mlekom dodamo k zdrobljenim keksom … … in premešamo v gladko maso. Pekač obložimo s peki papirjem. Maso za podlago enakomerno poravnamo po pekaču. Pečemo 10 minut v pečici segreti na 175°C.
Medtem, ko se podlaga peče, pripravimo prvi nadev.
Skuto, … … sladkor, … … jajca in vanilijev sladkor … … z metlico premešamo v gladko maso.
Ko je podlaga pečena, vzamemo pekač iz pečice in ga damo za vsaj 5 minut na hladno.
Rahlo ohlajeno podlago… prelijemo s prvim nadevom. Pečeno 25 minut na 175°C.
Med peko si pripravimo drugi nadev.
Kislo smetano in sladkor … … z metlico zmešamo v gladko maso.
Pekač vzamemo iz pečice in ga damo za vsaj 5 minut na hladno.
Na vrh prvega nadeva, ki smo ga rahlo ohladili, … … prelijemo z drugim nadevom in pečemo še 10 minut na 175°C. Pazimo, da na vrhu ne porjavi!
Trikrat pečeno pecivo vzamemo iz pečice in ohladimo.
Ohlajeno pecivo nareženo na poljubno velike kose … … in postrežemo. Pa dober tek!
Lušten preprost recept, to gre na jedilnik ta teden 🙂
Všeč mi jeVšeč mi je