Po včerajšnjem poganjanju pedal, sem si danes vzel malo počitka in ustvarjal v kuhinji. Na nedeljo pred praznikom sem se lotil priprave zrezkov škotskega goveda, v omaki iz graha in korenčka. Za prilogo sem naredil pire iz cvetače in krompirja, in ga popekel v pečici. Za predjed pa sem naredil čemaževe testenine s paradižnikovo omako s čemaževim pestom. Zraven zrezkov pa skledo domačega motovilca.
Za zrezke (za tri osebe) potrebujemo:
3 goveje zrezki,
2 čebuli,
2 korenčka in
1 veliko pločevinko graha (400g).
Zrezke osušimo in posolimo.Čebulo drobno narežemo……in jo prepražimo na olivnem olju.Ko je čebula prepražena, dodamo zrezke in jih popečemo najprej na eni……in nato še na drugi strani. Potem čebulo premešamo, zrezke damo na vrh in dušimo do mehkega.V tem času olupimo in narežemo korenček in ga nekaj minut kuhamo.Ko se zrezki zmehčajo, jih vzamemo iz ponve.V ponev pa k čebuli dodamo korenček in grah, ter malo premešamo.Nato zrezke vrnemo v omako.
Za prilogo potrebujemo:
2 manjša krompirja,
polovico manjše cvetače,
30g masla in
malo naribanega parmezana.
Najprej olupimo krompir in operemo cvetačo.
Krompir narežemo na kocke……cvetačo pa skupaj s korenom na manjše kose.Krompir in cvetačo skuhamo do mehkega in pretlačimo.Dodamo maslo in parmezan ter premešamo.Pire damo v vrečko in……na pekač nabrizgamo kupčke. Potresemo z naribanim parmezanom in v pečici, ogreti na 180°C pečemo 15 minut.
Za predjed potrebujemo:
100g čemaževih (ali kakšnih drugih) širokih rezancev,
približno 100ml paradižnikove omake,
eno zvrhano žlico čemaževega pesta.
Paradižnikovo omako si skuham vnaprej in jo imam v hladilniku. Recept lahko najdete tukaj.
Testenine damo kuhat v vrelo vodo.Paradižnikovo omako segrejemo……in dodamo čemažev pesto……ter premešamo. Če je omaka pregosta, jo zalijemo z žlico ali dvema vode, v kateri se kuhajo testenine.Ko so testenine kuhane, jih odcedimo……in postrežemo z omako. Po vrhu naribamo parmezan.Za glavno jed na krožnik naložimo omako, na vrh dodamo zrezek, ob strani pa popečen cvetačno-krompirjev pire. Zraven ponudimo skledo zelene solate.Pa dober tek!