Nedeljska kuharija

Po včerajšnji Peci, je danes prišel dan za počitek. Počitek vsaj kar se miganja tiče, sem se pa zato odločil za pripravo malo drugačnega nedeljskega kosila. Današnji jedilnik: cvetačna juha, puranji zrezki z zelenjavno omako, “Hasselback” krompirjem in popečeno polento, zelena solata. Količine sestavin za zelenjavno omako so za 6 oseb, za ostalo pa za 3 osebe.

Popečena polenta:

  • 80g polente,
  • 1,5dcl vode,
  • 2 posušena paradižnika,
  • sol.

Cvetačna juha:

  • manjša cvetača,
  • pol čebule,
  • žlička domače “vegete”,
  • 2 dcl mleka.

“Hasselback krompir”:

  • 3 krompirji,
  • 3 žlice olja,
  • žlička timijana,
  • sol.

Puranji zrezki:

  • 3 puranji zrezki,
  • origano,
  • sol.

Zelenjavna omaka:

  • 1 čebula,
  • 2 korenčka,
  • 1 paprika
  • pol bučke,
  • 250g šampinjonov,
  • malo cvetače,
  • konzerva pelatov (400g),
  • mala konzerva graha (200g),
  • konzerva stročjega fižola (400g) ,
  • mala konzerva koruze (200g),
  • sol in poper.

Najprej sem se lotil priprave polente.

20170312_091041888_iOS-2048
Zavrejemo slano vodo in skuhamo polento.
20170312_091509450_iOS-2048
Sušeni paradižnik nasekljamo, ga vmešamo v polento…
20170312_091859145_iOS-2048
…in ga nadevamo v model, da se ohladi.

Za cvetačno juho nasekljamo pol čebule, cvetačo očistimo in narežemo na manjše kose, malo cvetače pustimo za zelenjavno omako.

20170312_094636811_iOS-2048
Čebulo na olju prepražimo…
20170312_094733604_iOS-2048
…dodamo cvetačo in domačo vegeto, ter pražimo nekaj minut.

Ko je cvetača prepražena zalijemo z mlekom in vodo in kuhamo, dokler cvetača ni mehka.

20170312_100034662_iOS-2048
Medtem pripravimo “Hasselback” krompir in ga damo v pečico.

Za zelenjavno omako najprej čebulo, papriko, korenček, bučko in šampinjone narežemo na manjše kose.

20170312_100431015_iOS-2048
Čebulo prepražimo…
20170312_100840114_iOS-2048
…dodamo korenček, papriko in šampinjone in pražimo nekaj minut.
20170312_101137903_iOS-2048
Nato dodamo bučko in cvetačo in ju prav tako prepražimo.
20170312_101619978_iOS-2048
Dodamo pelate, žličko sladkorja in pustimo da se nekaj minut kuha in da izpari malo tekočine.
20170312_102103475_iOS-2048
Medtem zrezke posolimo in posujemo z origanom.
20170312_103259588_iOS-2048
Polento zvrnemo iz modela in narežemo na trakove…
20170312_103620429_iOS-2048
…jih na olivnem olju popečemo in shranimo na toplem.
20170312_104151909_iOS-2048
Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, da postane kremasta.
20170312_104617606_iOS-2048
V zelenjavno omako dodamo koruzo, grah in stročji fižol, solimo, popramo po okusu in zmešamo ter pustimo, da zavre.
20170312_104944941_iOS-2048
Zrezke na maslu in olivnem olju popečemo…
20170312_105316312_iOS-2048
…z obeh strani.
20170312_111014588_iOS-2048
Juho serviramo.
20170312_112410367_iOS-2048
Na krožnik damo en krompir, dva trakova popečene polente, zrezek in zelenjavno omako.

Postrežemo z zeleno solato. Pa dober tek!

P.S.: Zelenjavno omako, ki nam ostane, lahko uporabimo za tortilje, preliv za testenine ali rižoto.

En komentar Dodaj komentar

Komentiraj