Čemaževi tortelini

Ko sem od sorodnikov dobil nekaj svežega čemaža, sem razmišljal, kako ga naj porabim. Za pesto, ki ga običajno delam, ga je bilo premalo. Razmišljal sem, da bi naredil torteline. Domače in sveže testenine so čisto nekaj drugega, kot industrijsko pripravljene, zato se nisem dolgo obotavljal. Lotil sem se testa in nadeva. Čemaž sem uporabil tako v testu, kot v nadevu.

Za testo potrebujemo:

  • 400g moke,
  • 3 jajca,
  • 50g čemaža,
  • 3 čajne žličke olivnega olja,
  • ščepec soli in
  • žlico do dve hladne vode.
20170426_133557006_iOS-2048
Čemaž splaknemo in obrišemo…
20170426_133645138_iOS-2048
…ter ga skupaj z olivnim oljem zmeljemo v pasto.
20170426_134010629_iOS-2048
Na pult (oz. podlago) damo moko in na sredino ubijemo jajca.
20170426_134657461_iOS-2048
Malo premešamo in dodamo čemaž in zgnetemo gladko testo. Po potrebi dodamo malo hladne vode ali moke.
20170426_140209723_iOS-2048
Zgneteno testo…
20170426_140803563_iOS-2048
…zavijemo v folijo in damo počivat na hladno za eno uro.

V tem času pripravimo nadev iz:

  • 150g skute,
  • 20 g čemaža,
  • 20 g parmezana in
  • žlice olivnega olja.
20170426_141938920_iOS-2048
Čemaž sesekljamo…
20170426_142052996_iOS-2048
…in ga dodamo skuti in parmezanu.
20170426_142334433_iOS-2048
Dodamo še žlico olivnega olja in premešamo.
20170426_150534747_iOS-2048
Testo postopoma razvaljamo do debeline dveh milimetrov.
20170426_151118480_iOS-2048
Pustimo, da se razvaljani kosi testa malo posušijo…
20170426_152047107_iOS-2048
…nato izrežemo kroge premera med 5 in 6cm…
20170426_152812375_iOS-2048
…ter jih nadevamo z nadevom velikosti manjšega lešnika.
20170426_154028388_iOS-2048
Vsak tortelin najprej s prstom po robu namažemo z vodo, nato rob lepo stisnemo skupaj…
20170426_154101730_iOS-2048
…in konca na ročaju od kuhalnice zlepimo skupaj.
20170426_160145557_iOS-2048
Nadeva je za približno 50 tortelinov. Ostanke testa ponovno pregnetemo, pustimo, da malo počivajo in razvaljamo…
20170426_162841355_iOS-2048
…ter naredimo široke rezance, plošče za lazanjo ali metuljčke… Danes sem naredil široke rezance.

Omako sem pripravil iz paradižnikove omake (recept je tukaj), kateri sem dodal žlico čemaževega pesta in prekuhal. Torteline sem v osoljeni vreli vodi kuhal okoli tri minute.

20170426_161610406_iOS-2048
Ponudimo s skledo zelene solate.
20170426_161640245_iOS-2048
Pa dober tek!

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s