Ko sem od sorodnikov dobil nekaj svežega čemaža, sem razmišljal, kako ga naj porabim. Za pesto, ki ga običajno delam, ga je bilo premalo. Razmišljal sem, da bi naredil torteline. Domače in sveže testenine so čisto nekaj drugega, kot industrijsko pripravljene, zato se nisem dolgo obotavljal. Lotil sem se testa in nadeva. Čemaž sem uporabil tako v testu, kot v nadevu.
Za testo potrebujemo:
400g moke,
3 jajca,
50g čemaža,
3 čajne žličke olivnega olja,
ščepec soli in
žlico do dve hladne vode.
Čemaž splaknemo in obrišemo……ter ga skupaj z olivnim oljem zmeljemo v pasto.Na pult (oz. podlago) damo moko in na sredino ubijemo jajca.Malo premešamo in dodamo čemaž in zgnetemo gladko testo. Po potrebi dodamo malo hladne vode ali moke.Zgneteno testo……zavijemo v folijo in damo počivat na hladno za eno uro.
V tem času pripravimo nadev iz:
150g skute,
20 g čemaža,
20 g parmezana in
žlice olivnega olja.
Čemaž sesekljamo……in ga dodamo skuti in parmezanu.Dodamo še žlico olivnega olja in premešamo.Testo postopoma razvaljamo do debeline dveh milimetrov.Pustimo, da se razvaljani kosi testa malo posušijo……nato izrežemo kroge premera med 5 in 6cm……ter jih nadevamo z nadevom velikosti manjšega lešnika.Vsak tortelin najprej s prstom po robu namažemo z vodo, nato rob lepo stisnemo skupaj……in konca na ročaju od kuhalnice zlepimo skupaj.Nadeva je za približno 50 tortelinov. Ostanke testa ponovno pregnetemo, pustimo, da malo počivajo in razvaljamo……ter naredimo široke rezance, plošče za lazanjo ali metuljčke… Danes sem naredil široke rezance.
Omako sem pripravil iz paradižnikove omake (recept je tukaj), kateri sem dodal žlico čemaževega pesta in prekuhal. Torteline sem v osoljeni vreli vodi kuhal okoli tri minute.
En komentar Dodaj komentar