Nedeljska kuharija

Po včerajšnji Peci, je danes prišel dan za počitek. Počitek vsaj kar se miganja tiče, sem se pa zato odločil za pripravo malo drugačnega nedeljskega kosila. Današnji jedilnik: cvetačna juha, puranji zrezki z zelenjavno omako, “Hasselback” krompirjem in popečeno polento, zelena solata. Količine sestavin za zelenjavno omako so za 6 oseb, za ostalo pa za 3 osebe.

Popečena polenta:

  • 80g polente,
  • 1,5dcl vode,
  • 2 posušena paradižnika,
  • sol.

Cvetačna juha:

  • manjša cvetača,
  • pol čebule,
  • žlička domače “vegete”,
  • 2 dcl mleka.

“Hasselback krompir”:

  • 3 krompirji,
  • 3 žlice olja,
  • žlička timijana,
  • sol.

Puranji zrezki:

  • 3 puranji zrezki,
  • origano,
  • sol.

Zelenjavna omaka:

  • 1 čebula,
  • 2 korenčka,
  • 1 paprika
  • pol bučke,
  • 250g šampinjonov,
  • malo cvetače,
  • konzerva pelatov (400g),
  • mala konzerva graha (200g),
  • konzerva stročjega fižola (400g) ,
  • mala konzerva koruze (200g),
  • sol in poper.

Najprej sem se lotil priprave polente.

20170312_091041888_iOS-2048
Zavrejemo slano vodo in skuhamo polento.
20170312_091509450_iOS-2048
Sušeni paradižnik nasekljamo, ga vmešamo v polento…
20170312_091859145_iOS-2048
…in ga nadevamo v model, da se ohladi.

Za cvetačno juho nasekljamo pol čebule, cvetačo očistimo in narežemo na manjše kose, malo cvetače pustimo za zelenjavno omako.

20170312_094636811_iOS-2048
Čebulo na olju prepražimo…
20170312_094733604_iOS-2048
…dodamo cvetačo in domačo vegeto, ter pražimo nekaj minut.

Ko je cvetača prepražena zalijemo z mlekom in vodo in kuhamo, dokler cvetača ni mehka.

20170312_100034662_iOS-2048
Medtem pripravimo “Hasselback” krompir in ga damo v pečico.

Za zelenjavno omako najprej čebulo, papriko, korenček, bučko in šampinjone narežemo na manjše kose.

20170312_100431015_iOS-2048
Čebulo prepražimo…
20170312_100840114_iOS-2048
…dodamo korenček, papriko in šampinjone in pražimo nekaj minut.
20170312_101137903_iOS-2048
Nato dodamo bučko in cvetačo in ju prav tako prepražimo.
20170312_101619978_iOS-2048
Dodamo pelate, žličko sladkorja in pustimo da se nekaj minut kuha in da izpari malo tekočine.
20170312_102103475_iOS-2048
Medtem zrezke posolimo in posujemo z origanom.
20170312_103259588_iOS-2048
Polento zvrnemo iz modela in narežemo na trakove…
20170312_103620429_iOS-2048
…jih na olivnem olju popečemo in shranimo na toplem.
20170312_104151909_iOS-2048
Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, da postane kremasta.
20170312_104617606_iOS-2048
V zelenjavno omako dodamo koruzo, grah in stročji fižol, solimo, popramo po okusu in zmešamo ter pustimo, da zavre.
20170312_104944941_iOS-2048
Zrezke na maslu in olivnem olju popečemo…
20170312_105316312_iOS-2048
…z obeh strani.
20170312_111014588_iOS-2048
Juho serviramo.
20170312_112410367_iOS-2048
Na krožnik damo en krompir, dva trakova popečene polente, zrezek in zelenjavno omako.

Postrežemo z zeleno solato. Pa dober tek!

P.S.: Zelenjavno omako, ki nam ostane, lahko uporabimo za tortilje, preliv za testenine ali rižoto.

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s