Jajca, hren in šunka

Ni velikonočnih praznikov brez jajc, hrena in šunke. Seveda tudi ne brez potice. Za kosilo na veliko soboto sem se odločil pripraviti šunko v testu in “škotska” jajca s prilogo. Zraven pa skledo zelene solate.

Šunko v testo sem pripravil po naslednjem receptu. Potrebujemo

  • približno 1kg šunke,
  • 400g moke (sam sem dal 250g pirine polnozrnate in 150g pšenične gladke),
  • 1 zavitek suhega kvasa (7g),
  • 2 dl piva,
  • 0.5dl olivnega olja,
  • 1 čajna žlička soli,
  • 125 g mocarele,
  • 2 žlici hrena in
  • 2 žlici kisle smetane.

Šunko damo v vodo…

20170415_060804012_iOS-2048
…pustimo da zavre in kuhamo približno pol ure. Šunko vzamemo iz vode in jo ohladimo.
20170415_072337045_iOS-2048
Pripravimo testo. Zmešamo moko, kvas in sol.
20170415_073108135_iOS-2048
Mocarelo naribamo…
20170415_073154063_iOS-2048
…in jo skupaj z olivnim oljem in pivom dodamo k moki.
20170415_074155803_iOS-2048
Zamesimo gladko testo in ga pokritega pustimo vzhajati približno eno uro.
20170415_083401695_iOS-2048
Testo razvaljamo na 1 cm debelo.
20170415_083618693_iOS-2048
Hren in kislo smetano zmešamo…
20170415_083727511_iOS-2048
…in namažemo po testu. Na vrh damo kos šunke in ga “oblečemo” s testom.
20170415_083921011_iOS-2048
Testo s šunko damo v pekač tako, da je zlepljeni del spodaj. Pečemo pri 180°C približno eno ure.
20170415_101850596_iOS-2048
Prerežemo…
20170415_102647742_iOS-2048
in postrežemo. Danes je bila to (še topla) predjed.

Za glavno jed sem pripravil škotska jajca s prilogo.

Potrebujemo:

  • 500g govejega mesa,
  • 5 trdo kuhanih jajc,
  • en kos (približno 50g) starega kruha,
  • 1 dl mleka,
  • 1 rumenjak,
  • pol čebule,
  • 1 strok česna,
  • peteršilj,
  • 1 bučko,
  • sol in poper.
  • jajce, moka in drobtine za paniranje.
20170415_085153537_iOS-2048
Čebulo nasekljamo in na olju prepražimo.
20170415_085630097_iOS-2048
Dodamo česen in peteršilj.
20170415_090040188_iOS-2048
Kruh narežemo in ga z mlekom poparimo.
20170415_090243264_iOS-2048
V posodi zmešamo meso, rumenjak, prepražemo čebulo in poparjen kruh…
20170415_090553156_iOS-2048
…da dobimo gladko maso.
20170415_083051008_iOS-2048
Pirhe…
20170415_091316968_iOS-2048
…olupimo.
20170415_092246467_iOS-2048
Mesno maso razdelimo na pet delov. Vsak del sploščimo in vanj damo v moko povaljano jajce ter naredimo lepo kroglico.
20170415_093003260_iOS-2048
Spaniramo v moki, jajcah in drobtinah. Če želite lahko v jajcih in drobtinah panirate dvakrat. V posodo nalijemo toliko olja, da seže do polovice škotskega jajca. Ocvremo 4 minute na eni strani, nato jajca obrnemo in cvremo še 4 minute na drugi strani.

Za prilogo potrebujemo:

  • pol čebule,
  • 2 bučki,
  • peteršilj,
  • origano,
  • sol in (kajenski) poper.
20170415_095041362_iOS-2048
Čebulo na olju prepražimo.
20170415_095152521_iOS-2048
Bučki narežemo…
20170415_095527820_iOS-2048
…in jih dodamo prepraženi čebuli z začimbami. Prepražimo.
20170415_103843590_iOS-2048
Škotsko jajce prerežemo na pol in postrežemo s prilogo iz bučk. Zraven ponudimo skledo zelene solate. Pa dober tek!

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s