Ni velikonočnih praznikov brez jajc, hrena in šunke. Seveda tudi ne brez potice. Za kosilo na veliko soboto sem se odločil pripraviti šunko v testu in “škotska” jajca s prilogo. Zraven pa skledo zelene solate.
Šunko v testo sem pripravil po naslednjem receptu. Potrebujemo
približno 1kg šunke,
400g moke (sam sem dal 250g pirine polnozrnate in 150g pšenične gladke),
1 zavitek suhega kvasa (7g),
2 dl piva,
0.5dl olivnega olja,
1 čajna žlička soli,
125 g mocarele,
2 žlici hrena in
2 žlici kisle smetane.
Šunko damo v vodo…
…pustimo da zavre in kuhamo približno pol ure. Šunko vzamemo iz vode in jo ohladimo.Pripravimo testo. Zmešamo moko, kvas in sol.Mocarelo naribamo……in jo skupaj z olivnim oljem in pivom dodamo k moki.Zamesimo gladko testo in ga pokritega pustimo vzhajati približno eno uro.Testo razvaljamo na 1 cm debelo.Hren in kislo smetano zmešamo……in namažemo po testu. Na vrh damo kos šunke in ga “oblečemo” s testom.Testo s šunko damo v pekač tako, da je zlepljeni del spodaj. Pečemo pri 180°C približno eno ure.Prerežemo…in postrežemo. Danes je bila to (še topla) predjed.
Za glavno jed sem pripravil škotska jajca s prilogo.
Potrebujemo:
500g govejega mesa,
5 trdo kuhanih jajc,
en kos (približno 50g) starega kruha,
1 dl mleka,
1 rumenjak,
pol čebule,
1 strok česna,
peteršilj,
1 bučko,
sol in poper.
jajce, moka in drobtine za paniranje.
Čebulo nasekljamo in na olju prepražimo.Dodamo česen in peteršilj.Kruh narežemo in ga z mlekom poparimo.V posodi zmešamo meso, rumenjak, prepražemo čebulo in poparjen kruh……da dobimo gladko maso.Pirhe……olupimo.Mesno maso razdelimo na pet delov. Vsak del sploščimo in vanj damo v moko povaljano jajce ter naredimo lepo kroglico.Spaniramo v moki, jajcah in drobtinah. Če želite lahko v jajcih in drobtinah panirate dvakrat. V posodo nalijemo toliko olja, da seže do polovice škotskega jajca. Ocvremo 4 minute na eni strani, nato jajca obrnemo in cvremo še 4 minute na drugi strani.
Za prilogo potrebujemo:
pol čebule,
2 bučki,
peteršilj,
origano,
sol in (kajenski) poper.
Čebulo na olju prepražimo.Bučki narežemo……in jih dodamo prepraženi čebuli z začimbami. Prepražimo.Škotsko jajce prerežemo na pol in postrežemo s prilogo iz bučk. Zraven ponudimo skledo zelene solate. Pa dober tek!
En komentar Dodaj komentar