Zdaj je na vrtovih vse polno zelenjave in ena od bolj spregledanih vrst je nadzemna koleraba. Običajno jo uporabimo kot sestavino v juhah ali mineštrah, lahko pa jo uporabimo tudi drugače. Eden od načinov je opisan spodaj.
Za zloženko s kolerabo potrebujemo:
- 1 večjo nadzemno kolerabo,
- 2 jajci,
- 2-3 žlice kisle smetane,
- cca 200g sira ki se lepo topi (gavda, edamec, trapist,…),
- cca 200g šunke v ovitku,
- 1-2 mladi čebuli,
- 1 paradižnik,
- nekaj žlic skute,
- malo suhe bazilike,
- sol (sam sem uporabil domačo mešanico soli in suhih zelišč),
- poper in
- muškatni orešček.
Kolerabo olupimo in narežemo na tanke rezine. Jaz sem uporabil surovo, zato da je ostala hrustljava. Če želite mehkejšo kolerabo, jo prej zblanširajte. V posodo ubijemo dve jajci, … … dodamo nariban muškatni orešček ter zeliščno sol in poper. Premešamo, … … dodamo kislo smetano in… … nariban sir ter ponovno premešamo. Narežemo še šunko in… mlado čebulo. Pekač malo namastimo in vanj položimo prvo plast rezin kolerabe. Dodamo šunko …. … in jo prelijemo z nekaj žlicami jajčne mešanice. Postopek zlaganja zloženke ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vsako drugo (ali tretjo) plast dodamo mlado čebulo in na rezine narezan paradižnik. Na vrhu naj bosta mlada čebula in paradižnik. Na vrh paradižnika potresemo malo suhe bazilike in dodamo nekaj žlic skute … … ter vse skupaj prelijemo s preostankom jajčne mešanice. Po okusu lahko dodamo še malo naribanega sira.
Pekač z zloženko damo v pečico segreto na 175°C.Pečemo približno 45 minut oziroma dokler se na vrhu ne naredi lepa skorjica. Pečeno zloženko pustimo počivati nekaj minut … … preden jo razrežemo in ponudimo skupaj s skledo zelene solate. Pa dober tek! P.S.: Če vam kaj okusne zloženke ostane, jo shranite v hladilnik in postrezite naslednji dan.
En komentar Dodaj komentar