Kolerabe na vrtovih kar ne zmanjka in potrebno jo je porabiti. Že zadnjič sem objavil podobno zloženko, danes je to variacija na isto temo. Jed ni pretežka in je zato še kako primerna za te vroče poletne dni. Za tokratno zloženko sem uporabil:
- eno večjo nadzemno kolerabo,
- cca 250 g hamburške slanine,
- dve jajci,
- (zvrhano) žlico kisle smetane,
- dva paradižnika,
- svež peteršilj,
- eno čebulo,
- en zavitek mocarele,
- baziliko,
- origano,
- sol in
- poper.
Kolerabo narežemo na 3 do 5 mm debele rezine. Prav tako narežemo hamburško slanino. V posodo ubijemo dve jajci, dodamo (zeliščno) sol in poper ter premešamo. Dodamo še kislo smetano in jo vmešamo v jajčno zmes. Narežemo še paradižnik in… … peteršilj. Peteršilj dodamo v zmes jajc in kisle smetane. Na tanke rezine narežemo še čebulo, nato pa se lotimo zlaganja zloženke. Posodice rahlo namastimo z oljem, … … na katerega položimo prvo plast kolerabe. Sledi plast slanine, … … čebule, … … in paradižnika. Prelijemo z nekaj žlicami jajčne zmesi … … in postopek ponovimo. Najprej plast kolerabe, … … nato slanina, … … ki ji sledita paradižnik in čebula ter … … jajčna zmes. Na vrhu zloženke naj bo koleraba, … … ki jo prelijemo s preostankom jajčne zmesi. Tako pripravljene zloženke damo v pečico segreto na 180°C za cca 30 minut. Medtem (za na vrh zloženke) na kocke narežemo še nekaj paradižnika … … in mocarele. Suho baziliko in origano stremo med dlanmi. (Še bolje je uporabiti sveža zelišča, če jih imate) Paradižnik, mocarelo, origano in baziliko zmešamo. Nekaj rezin hamburške slanine sem prihranil za na vrh. Na (skoraj) pečeno zloženko dodamo paradižnik z mocarelo in zelišči, … … na vrh pa položimo rezino hamburške slanine. Vrnemo v pečico in pečemo dokler slanina ni hrustljavo zapečena. Pečeno zloženko pustimo stati nekaj minut, nato jo postrežemo (najbolje s skledo sveže zelene solate). Pa dober tek!