Več kot dve leti je minilo, odkar sem objavil recept za buhteljne z drožmi. Tokrat je na vrsti čokoladna različica. Tudi tokrat sem uporabil droži, zaradi hitrejše priprave pa sem dodal še malo suhega kvasa. Recept sem priredil po receptu s Coolinarike. Ker je bil kozarec z nutello skoraj prazen, sem uporabil marelično marmelado, ki se je zelo dobro ujela s čokoladnim testom.
Najprej sem pripravil sladki drožni nastavek:
150 gramom matičnih droži … … sem dodal 100 g gladke bele moke … … in 1 dl mlačne vode ter čajno žličko sladkorja. Vse skupaj sem premešal v gladko zmes in pustil vzhajati približno eno uro.
Za čokoladno testo za buhtlje potrebujemo:
- 500 g gladke bele moke,
- 30 g kakava,
- ščepec soli,
- 90 g masla,
- 40 g sladkorja,
- 1 jajce,
- okoli 150 ml mleka,
- slabo polovico vrečke suhega kvasa in
- polovico pripravljenega drožnega nastavka (Drugo polovico sem porabil pri peki kruha).
V posodo presejemo moko … … in dodamo kakav in ščepec soli … … ter premešamo. Dodamo jajce, zmehčano maslo, sladkor, mleko, … … sladki drožni nastavek … … in suhi kvas. Zgnetemo v gladko testo in ga pustimo vzhajati, … … dokler se volumen ne podvoji.
Stopimo 50 g masla, s katerim bomo premazali buhtlje. Pripravimo marelično marmelado in nutello za nadev.
Testo previdno zvrnemo na pomokano delovno površino … … in ga oblikujemo v svaljek ter razpolovimo. Z nožem vsako polovico razrežemo na šest delov. Na vsak kos testa damo zvrhano čajno žlico marmelade, robove premažemo z vodo, robove stisnemo skupaj ter oblikujemo buhtlje. Enako naredimo tudi z drugo polovico testa. V drugi “rundi” sem dva buhtlja nadeval z nutello. Oblikovane buhtlje pomočimo v stopljeno maslo … … in položimo na pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati, … … dokler se jim volumen ne podvoji.
Pečico segrejemo na 180 °C in buhtlje pečemo 35 do 40 minut. Po peki jih še pet minut pustimo v ugasnjeni pečici.
Pečene buhtlje … … zvrnemo iz pekača, … … jih obrnemo ter (o)hladimo na rešetki. Še mlačne buhtlje posujemo s sladkorjem v prahu … … in postrežemo. Pa dober tek!