“Novoletne” sarme

Že od mladih nog sem navajen, da so na novoletni dan za kosilo sarme. Se mi zdi, da kar nekaj manjka, če jih ni na jedilniku ob novem letu in naslednjih dneh. Pa še vsak dan so boljše…

Za sarme potrebujemo:

  • 1 glavo kislega zelja,
  • 1 kg mletega mesa,
  • 1 čebulo,
  • 5 strokov česna,
  • 250 g riža,
  • 2 jajci,
  • 2 žlici masti,
  • rdečo papriko,
  • peteršilj,
  • poper,
  • sol.

Za omako potrebujemo:

  • 1 čebulo,
  • 1 žlico masti,
  • rdečo papriko,
  • 2 žlici ostre moke,
  • paradižnikovo mezgo,
  • sol in
  • cca 1 l vode.

Po želji lahko dodamo:

  • cca 750 g prekajenih svinjskih reber.
Očistimo česen in čebulo ter…
stehtamo riž.
Čebulo in česen drobno nasekljamo.
V ponev damo mast …
… in začnemo pražiti čebulo.
Ko je čebula že malo prepražena, …
… dodamo česen in ga prepražimo toliko, da zadiši.
Dodamo riž in …
… in ga pražimo, dokler …
… ne postekleni. Ohladimo do mlačnega.
Mlačni zmesi dodamo jajci, sol, poper, rdečo papriko in peteršilj …
… ter premešamo.
Dodamo meso – sam sem imel 1/2 kg govejega in 1/2 kg mešanega mletega mesa.
Zmešamo v gladko maso.

Pripravimo si liste za sarme…

Glavi izrežemo kocen in …
… liste ločimo od glave. Po potrebi stanjšamo debelejši del lista.
Ostanke zelja narežemo in položimo na dno posode, v kateri bomo pekli sarme.

Preden se lotimo sestavljanja sarm, pripravimo še omako, s katero bomo sarme prelili pred peko.

Na žlici masti …
… prepražimo čebulo.
Prepraženi čebuli dodamo moko, sol in rdečo papriko…
… ter pražimo naprej.
Dodamo paradižnikovo mezgo …
… in pražimo naprej.
Zalijemo z vodo…
… in med mešanjem kuhamo, dokler se omaka nekoliko ne zgosti in postane gladka.

Ko imamo pripravljeno tudi omako, se lotimo sestavljanja sarm.

Na zeljni list damo za dobri dve žlici mesnega nadeva …
… ga zavijemo od spodaj …
… in z obeh strani …
… ter zavijemo. Odprti del fiksiramo z zobotrebcem.
Sarme polagamo v pekač.
Ko je ena plast gotova, sarme prelijemo z omako.
Po želji med plasti dodamo na rezine narezana prekajena rebra.
Tako nadaljujemo …
… in vsako plast prelijemo z omako.
Na vrh dodamo preostalo narezano zelje, posodo pokrijemo in damo v pečico ogreto na 180°C za 90 minut. Odstranimo pokrov in pečemo še eno uro na 160°C.
Pečene sarme …
… ponudimo s krompirjem in pečenimi rebrcami. Pa dober tek!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s