Malo drugačni piškoti z ajdovo moko, preliti z belo čokolado z rožmarinom so naslednji v nizu letošnjega prazničnega peciva. Ajda in rožmarin v beli čokoladi se lepo dopolnjujeta in v ustih ustvarita pravo eksplozijo okusov. Recept za te piškote sem našel v starejši reviji Lisa in so bili finalisti za Naj piškot leta 2015. Vse finaliste in recepte si lahko pogledate tukaj.
Za piškote potrebujemo:
150 g ajdove moke,
30 g gustina,
20 g kakava v prahu,
60 g sladkorja v prahu,
125 g mrzlega masla,
1 rumenjak,
pol vrečke pecilnega praška,
1 vanilijev sladkor,
ektrakt vanilije in
ščepec soli.
V posodo damo vse suhe sestavine……in jih premešamo.Dodamo na kocke narezano maslo……in ga s prsti zmešamo s suhimi sestavinami.Dodamo še rumenjak in vanilijev ekstrakt….…in zamesimo gladko testo. Testo zavijemo v folijo in damo v hladilnik za najmanj eno uro.Ohlajeno testo oblikujemo v svaljek premera okoli 4 centimeter in narežemo na rezine debeline dobrih 5 milimetrov.Oblikujemo kroglice, ki jih sploščimo in naredimo luknjico za kremo. Pečico segrejemo na 190°C in piškote pečemo 7-10 minut.Pečeni piškoti so zelo krhki, zato jih ne premikamo, dokler se ne ohladijo.
Za rožmarinovo kremo potrebujemo:
100 g bele čokolade,
75 g sladke smetane in
2 mali vejici rožmarina.
Za kremo si pripravimo smetano,……rožmarin in……belo čokolado.V kozici smetano z rožmarinom……segrejemo do vrelišča.Smetano precedimo in polijemo po beli čokoladi in……zmešamo v gladko kremo.Ohlajene piškote nadevamo s kremo, jih ohladimo……in postrežemo. Pa dober tek!