Po rženem hlebčku sem za praznični dan pripravil mešani kruh s semeni. Odločil sem se za mešanico krušne moke in manitobe, dodal pa sem bučna, sončnična, sezamova, lanena in chia semena. Za drožni nastavek sem uporabil 50 g droži, 50 g krušne moke in 50 ml vode in nastavek pustil čez noč na sobni temperaturi.
Za mešani kruh s semeni potrebujemo:
150 g drožnega nastavka,
250 g krušne moke,
250 g manitobe,
300 ml vode,
žličko soli in
cca 75 g semen.
V posodo damo obe vrsti moke……in zalijemo z vodo.Zamesimo gladko predtesto in ga pustimo počivati eno uro.Mehučkast drožni nastavek,……semena in sol dodamo k predtestu……in zamesimo gladko testo. Zaradi obveznosti na praznični dan sem izpustil raztegovanje in testo samo vzhajal.Po dobrih štirih urah vzhajanja sem testo pregnetel in oblikoval……ter prestavil v pomokano košarico.V košarici sem testo pustil vzhajati še uro in pol.V pečici sem na 230°C segrel posodo s pokrovom.Medtem, ko se posoda segreva, testo prestavimo na pomokano površino in……zarežemo.Testo previdno prestavimo v segreto posodo in jo pokrijemo. Pečemo 15 minut pri 230°C, nato posodo odkrijemo, temperaturo zmanjšamo na 200°C in pečemo še 15-20 minut.Pečen kruh vzamemo iz posode in……ga ohladimo na rešetki.Ohlajen kruh narežemo in……postrežemo. Pa dober tek!
Različica s polnozrnato in gladko pšenično moko.
Različica z ovsenimi kosmiči (100g) in manitobo (400g). Semen je cca 75g