Mešani kruh z drožmi

Droži oziroma kvasni nastavek so mešanica moke in vode. Kako ga pripravimo si lahko preberete recimo tukaj. Na Facebook-u pa je tudi več skupin. Zelo aktivni sta skupini Peka z drožmi in Peka kruha z drožmi. Ker sem do sedaj pekel kruh s kvasom, sem si rekel, da ga poskusim pripraviti tudi na ta način in si pripravil droži. Tukaj je moj poizkus peke mešanega kruha z drožmi. Droži sem dan pred peko nahranil.

Sestavine:

  • 200 g ržene moke,
  • 200 g črne moke,
  • 200 g moke Manitoba,
  • cca 100 g droži,
  • 1 čajna žlička soli,
  • cca 100 g semen,
  • 450 ml vode.
mesani-kruh-drozi (1)
V posodo damo vse tri vrste moke, sol in droži.
mesani-kruh-drozi (2)
Dodamo semena po okusu in vodo…
mesani-kruh-drozi (3)
…ter premešamo.
mesani-kruh-drozi (4)
Pokrijemo in pustimo vzhajati 12h.
mesani-kruh-drozi (5)
Vzhajano testo damo v namaščen pekač in ga…
mesani-kruh-drozi (6)
…pokritega pustimo vzhajati še uro in pol. Pečico segrejemo na 210°C in vzhajan kruh pečemo 20 minut. Temperaturo zmanjšamo na 175°C in pečemo še 30-35 minut.
mesani-kruh-drozi (7)
Pečen kruh stresemo iz pekača…
mesani-kruh-drozi (8)
…in ga zavitega v krpo pustimo, da se ohladi.
mesani-kruh-drozi (9)
Postrežemo po želji. Pa dober tek!

5 komentarjev Dodaj komentar

  1. Neznan's avatar Anonimnež pravi:

    Super okusen, rahlo kiselkast kruh, ki me spominja na kruh moje ome iz Prekmurja. Vsi ostali mu ne “sežejo do pet”!

    Nataša

    Všeč mi je

Komentiraj