Mineštre so mi že od nekdaj pri srcu. Pripravimo jih lahko po sistemu “pospravi hladilnik”. V sezoni, ko je zelenjave dovolj, pa so naše možnosti skoraj neomejene. Več raznorazne zelenjave uporabimo, boljšo mineštro skuhamo. Če uporabimo še stročnice, kot so fižol, leča ali čičerika, pa je okus še toliko bolj poln. Mesa ali slanine v mineštri sploh ne pogrešamo, čeprav v pravo mineštro ponavadi stopi pujs. Zraven si spečemo palačinke in jih nadevamo z okusno marelično ali jagodno marmelado.
Za mineštro potrebujemo:
- 1 čebulo (ali por),
- veliko pest stročjega fižola,
- par korenčkov,
- 100 g hamburške slanine (lahko izpustimo),
- eno bučko,
- žlico paradižnikove mezge,
- eno malo pločevinko čičerike,
- pest suhe rdeče leče,
- šopek peteršilja,
- 1 strok česna,
- pest testenin,
- sol in
- poper.















