Na deževen praznični dan sem si vzel malo več časa za kuhanje in se lotil zelenjavne lazanje. Ker testenin za lazanjo nisem imel doma (v trgovine pa kljub temu, da so odprte na praznike in nedelje, običajno ne hodim), sem se odločil, da namesto testenin spečem pirine palačinke s čemažem. Zelenjavo za nadev sem imel še doma, tako da ni bilo več kakšnih zadržkov pri pripravi okusnega kosila.
Za pirine palačinke s čemažem potrebujemo:
250g polnozrnate pirine moke,
2 jajci,
350ml mleka,
150ml sladke smetane,
ščepec soli in
šopek čemaža.
Čemaž operemo in obrišemo……ter narežemo na trakce.Iz moke, soli, jajc, mleka in smetane zmešamo gladko testo,……ki mu dodamo narezan čemaž. Premešamo in……spečemo palačinke.Zaradi lažjega sestavljanja lazanje sem spekel kar kvadratne palačinke. Malo neobičajno, a zelo praktično.
Za zelenjavni nadev potrebujemo:
3 manjše krompirje,
3 korenčke,
1 manjši por,
2 papriki,
1 bučko,
1 pločevinko graha,
1 žlico domače vegete,
2 stroka česna,
sol in začimbe po okusu.
Zelenjavo operemo in očistimo, korenček in krompir olupimo.Krompir in……korenček narežemo na kocke in……skuhamo do polovice (cca 10minut) in odcedimo.Por razpolovimo in narežemo na (pol)kolobarje.Papriki in……bučke narežemo.Na olivnem olju prepražimo por.Nato dodamo papriki in malo popražimo.Sledita narezana bučka in domača vegeta.Nato dodamo strt česen in začimbe ter še malo prepražimo.Na koncu dodamo korenček, krompir in grah……ter premešamo in odstavimo.
Za bešamel potrebujemo:
50g masla,
3 žlice moke,
400ml mleka ter
sol in muškatni orešček.
Maslo stopimo, dodamo moko in……jo malo prepražimo.Zalijemo z mlekom in kuhamo do primerne gostote. Vseskozi mešamo z metlico, da se ne naredijo grudice.Solimo in dodamo muškatni orešček ter premešamo.
Sedaj, ko imamo pripravljeno vse, se lahko lotimo sestavljanja lazanje.
Nadevu lahko po želji dodamo mocarelo (150g), lazanjo pa po vrhu potresemo s parmezanom ali kakšnim drugim sirom.
Posodo rahlo namažemo z oljem in naložimo prvo plast palačink.Premažemo z bešamelom……nadevamo prvo plast zelenjavnega nadeva in po želji posujemo z naribano mocarelo.Dodamo novo plast palačink, jo premažemo z bešamelom,……nadevamo z nadevom in posujemo z mocarelo. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh palačink in nadeva. Na vrhu naj bo plast palačink……katero premažemo z bešamelom……in potresemo s parmezanom. Damo v pečico ogreto na 200°C za približno 30minut oz. tako dolgo, da se bešamel in sir lepo zapečeta.Lazanjo vzamemo iz pečice in jo pokrito z alufolijo pustimo 15minut počivati.
V tem času sem pripravil predjed. Nekaj čemaževih tortelinov, ki sem jih naredil včeraj, sem si prihranil za današnje kosilo. Zraven pa sem naredil omako iz češnjevih paradižnikov in čemaževega pesta. Torteline kuhamo nekaj minut v slanem kropu, medtem pa pripravimo omako.
Češnjeve paradižnike narežemo……in jih prepražimo. Dodamo žličko sladkorja in zvrhano žlico čemaževa pesta in malo pokuhamo.Čemaževe raviole postrežemo prelite z omako.Ko je lazanja nekaj časa počivala, jo narežemo in postrežemo s skledo zelene solate.Pa dober tek!