Kot sem že v mojem prvem blogu napisal, sem lansko leto postal planinski vodnik. Mnogi se zdaj sprašujete, kakšno povezavo imajo eklerji s tem. Jutri dobiva s kolegom na obisk sotrpine iz vodniškega usposabljanja v Bavšici. Da nam ob pohodu na Peco ne bo padel sladkor v krvi, je bilo treba nekaj pripraviti. Eklerje sem pripravil po receptu s kulinarike, zato tukaj ne bom pisal sestavin. Sam postopek priprave pa je takšen:
Moko zmešamo s soljo.Vodo in maslo počasi segrevamo, da se maslo stopi, nato segrevamo do vrelišča, v posodo vsujemo moko s soljo……in premešamo, da se naredi lepa gladka in svetleča kepa, ki odstopi od robov posode. Odstavimo in ohladimo.Za vanilijevo kremo segrejemo mleko.V posodi mešamo sladkor, škrob, moko, rumenjak, eno jajce in malo mlačnega mleka……do gladkega.Vanilijo razpolovimo in postrgamo semena ter jih damo v mleko. Dodamo še pripravljeno zmes in počasi kuhamo……dokler se krema ne zgosti. Pokrijemo s folijo, da se ne naredi skorja in ohladimo.Stroke vanilije shranemo v sladkor in si tako naredimo domač vanilijev sladkor.V ohlajeno paljeno testo dodamo jajce in zmešamo do gladkega. Dodamo še drugo jajce in spet zmešamo.Testo damo v dresirno vrečko……in nabrizgamo eklerje. Pečemo pri 220°C 20-25min do zlatorumene barve.Še tople eklerje prerežemo s strani in ohladimo.Vanilijevo kremo damo v dresirno vrečko……in napolnimo eklerja.Na vodni kopeli stopimo čokolado in žlico olja.Ko je čokolada lepo tekoča……eklerje pomočimo vanjo in jih ohladimo. Pa dober tek!