Kako bi izgledalo praznovanje rojstnega dne, brez torte v taki ali drugačni obliki?
Ne vem, meni se zdi, da to ne bi bilo čisto pravo praznovanje. In tako je, če je pred vrati praznovanje, treba nekaj pripraviti. Ponavadi naredimo čokoladno ali sadno torto, včasih celo pol ene in pol druge, jaz pa sem se odločil za “Medeno” torto. Zakaj “Medena”? Ker je v kremi namesto sladkorja med, ki v kombinaciji s cimetom, rumom in mascarponejem, naredi kremo nekaj prav posebnega.
Za biskvit potrebujemo:
20 dag moke,
15 dag sladkorja,
4 jajca,
3/4 dl olja,
1 dl vode in
2 čajni žlički pecilnega praška.
Sestavine za kremo pa so naslednje:
500g mascarponeja,
2,5 dl sladke smetane,
5 žlic medu,
2 žlici ruma,
1 čajna žlička cimeta.
Za okrasitev potrebujemo še žličko kakava v prahu in nekaj žlic kokosove moke.
Najprej ločimo jajca na rumenjake in beljake.Iz beljakov in ščepca soli stepemo trd sneg.Rumenjake, sladkor, olje in vodo penasto vmešamo……in postopoma dodajamo moko s pecilnim praškom……ter zmešamo.Pekač premera 22cm obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180°C.V maso narahlo vmešamo še sneg iz beljakov……vlijemo v pekač in pečemo 30-35minut.Pečen biskvit pustimo 10 minut v pekaču……nato ga ohladimo na rešetki. Medtem pripravimo kremo.Sladko smetano stepemo.V posodo damo mascarpone,rum, med in cimet……ter zmešamo.Dodamo stepeno smetano……in jo narahlo vmešamo.Ohlajen biskvit razrežemo na 3 dele.Vsak del namočimo z mlekom in nadevamo s tretjino kreme.Sestavljeno torto……premažemo s kremo. Malo kreme prihranimo in primešamo žličko kakava v prahu.Torto posujemo s kokosovo moko……in okrasimo s kremo, ki smo ji dodali kakav.Pa dober tek!
En komentar Dodaj komentar