Ohladitev na začetku maja je kar klicala po malo močnejši hrani. V hladilniku je bil še en zavitek testenin za lazanjo, zato je bila odločitev lahka. Za lazanjo za 4 ješče jedce potrebujemo:
Za mesni nadev:
- 500 g mlete govedine,
- 2 srednje veliki čebuli,
- 2 stroka česna,
- sol,
- poper,
- timijan,
- 2 lovorjeva lista in
- 1 konzervo pelatov (400 g).
Za bešamel:
- 2 žlici masla,
- 2 žlici moke,
- 1 strok česna,
- 600 ml mleka,
- 2 žlici kisle smetane,
- 1 jajce,
- sol in
- muškatni orešček.
Potrebujemo še en zavitek svežih testenin za lazanjo (250 g) in 300 g naribanega sira. Uuporabil sem sir vrste trapist, ki se lepo topi.
Najprej narežemo čebulo in . … sesekljamo česen. Sir naribamo. Na olju pražimo čebulo. Ko čebula postekleni … … dodamo česen in ga pražimo samo toliko, da zadiši. Nato dodamo meso in ga nekaj minut pražimo. Dodamo sol, poper, timijan in lovorjev list ter premešamo in pražimo naprej. Prepraženemu mesu … … dodamo s paličnim mešalnikom sesekljane pelate, premešamo … … in pražimo še dobrih 10 minut.
Medtem, ko se meso praži, pripravimo bešamel.
V posodo damo maslo, …. … ga stopimo … … in dodamo moko ter… … sesekljan česen in med nenehnim mešanjem naredimo svetlo prežganje. Pazimo, da moka ne porjavi.
Zalijemo z mrzlim mlekom in mešamo.Ko se začne omaka gostiti, dodamo kislo smetano in … … jajce ter zmešamo. Z metlico mešamo, dokler ne zavre, nato kuhamo še tri minute.
Pripravimo si pekač velikosti cca 25 x 35 cm.
Iz mesnega nadeva odstranimo lovorjeva lista.
Da bodo plasti lazanje čimbolj enakomerne, pred zlaganjem lazanje mesni nadev razdelimo na štiri enake dele, bešamel in sir pa vsakega na pet enakih delov.
Na dno pekača damo nekaj žlic bešamela. Na bešamel položimo prvo plast testenin, … … na katero naložimo četrtino mesnega nadeva. Prelijemo s petino bešamela, ki ga poravnamo … … in potresemo s petino sira Prekrijemo z novo plastjo testenin… … na katero naložimo drugo četrtino mesnega nadeva, ga prelijemo z bešamelom in potresemo s sirom.
Sledi naslednja plast testenin. Postopek ponovimo še dvakrat. Na vrhu naj bo plast testenin, …
… ki jo prelijemo s preostalim bešamelom in potresemo s sirom.
Lazanjo pustimo stati približno pol ure, nato segrejemo pečico na 200°C. Pečemo 30-45 minut, nato vzamemo pekač z lazanjo iz pečice, ga pokrijemo z alu folijo in pustimo stati vsaj 10 minut, da se plasti malenkost sesedejo in povežejo.
Nato lazanjo narežemo … … in serviramo na krožniku. Zraven postrežemo skledo zelene solate. Pa dober tek!