Pust (in s tem čas krofov) je mimo, zato sem se lotil priprave flancatov. Običajno sem jih delal po receptu s kulinarike. Ker že nekaj časa za peko namesto kvasa uporabljam droži, sem se tudi flancatov lotil z drožmi.
Sestavine za (malo) prirejen recept so naslednje:
400 g gladke moke,
100 g polnozrnate ržene moke,
50 g droži,
50 ml vode,
2 žlički rjavega sladkorja,
2 jajci,
ščepec soli,
1 vanilijev sladkor,
1 kisla smetana (180 g),
2 jajci in
žlica ruma.
Najprej si pripravi drožni nastavek. V posodo damo droži, moko, sladkor in vodo ter……vse skupaj premešamo in pustimo približno pol ure, da se droži aktivirajo.Medtem v drugi posodici zmešamo jajci in……kislo smetano v…… homogeno zmes.V posodo damo obe vrsti moke.Dodamo ščepec soli, vanilijev sladkor, rum ter zmes jajc in kisle smetane.Nazadnje dodamo še drožni nastavek in…zamesimo gladko testo. Pokrito testo vzhajamo na toplem, dokler se…… volumen testa ne podvoji.Na pomokani površini testo razvaljamo. Debelina testa naj bo približno 1 cm.Razvaljano testo narežemo in……oblikujemo flancate. Pokrijemo in pustimo vzhajati.Vzhajane flancate……ocvremo v olju. Pečemo po 3 minute na vsaki strani (na enak način kot krofe).Pečene flancate potresemo s sladkorjem v prahu……in ponudimo. Pa dober tek!