Rženi hlebček

Na Koroškem gospodinje na kmetijah že od nekdaj pečejo domači rženi kruh. Korošci so na ta domači kruh malo kiselkastega okusa tako navajeni, da ga kar nekaj kmetij peče tudi za prodajo in ga lahko kupimo tudi v trgovskih centrih. Sam že nekaj časa pečem  kruh, tokrat sem se lotil skoraj čisto rženega. Drožni nastavek sem pripravil večer pred peko iz 50 g matičnih droži, 50 g ržene polnozrnate moke in 50 ml vode.

Za manjši hlebec potrebujemo:

  • 350 g ržene polnozrnate moke,
  • 150 g gladke moke (sam sem uporabil manitobo),
  • 300 ml vode,
  • 1 čajno žličko soli in
  • 150 g drožnega nastavka.
rzeni-hlebec (02)
Obe vrsti moke damo v posodo, ju premešamo in…
rzeni-hlebec (03)
…dodamo vodo.
rzeni-hlebec (04)
Dobro premešamo in pustimo počivati pol ure.
rzeni-hlebec (01)
Dodamo drožni nastavek…
rzeni-hlebec (05)
…in zamesimo gladko testo.
rzeni-hlebec (06)
Na toplem vzhajamo dokler lepo ne naraste. Sam sem ga vzhajal cca 4 ure.
rzeni-hlebec (07)
Slamnato košarico pomokamo…
rzeni-hlebec (08)
…in vanjo položimo testo, ki smo ga pred tem še enkrat pregnetli. Pokrijemo s krpo in damo vzhajat.
rzeni-hlebec (09)
Po dobri uri in pol…
rzeni-hlebec (10)
…kruh zvrnemo na pomokano površino…
rzeni-hlebec (11)
…in zarežemo. Pečico (skupaj s pekačem) segrejemo na 230°C.
rzeni-hlebec (12)
Kruh pečemo 15 minut na 230°C, nato temperaturo zmanjšamo na 200°C in pečemo še 15 do 20 minut. Pečen kruh ohladimo na rešetki.
rzeni-hlebec (14)
Ohlajen kruh narežemo…
rzeni-hlebec (15)
…in postrežemo. Pa dober tek!

 

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s