Po mešanem in kruhu s sladkim krompirjem, sem se lotil še priprave kruha iz pirine moke. Običajno kruh pustim vzhajati okoli dvanajst ur, tokrat pa sem pripravil testo z manj vode in ga pustil vzhajati dobri dve uri. Polovico vode v testu sem nadomestil z jogurtom in dodal še malo maščobe. Nastal je lepo luknjičast in hrustljavo zapečen kruh.
Za pirin kruh potrebujemo:
300 g polnozrnate pirine moke,
300 g gladke moke (lahko tudi manitobe),
1 žlička soli,
120 g droži,
2 žlici olja,
180 g navadnega jogurta in
180 ml vode.
V posodo damo obe vrsti moke in sol ter premešamo.Dodamo droži, olje,……jogurt in vodo. Premešamo in……zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in na toplem vzhajamo, dokler……se volumen testa ne podvoji.Testo še malo pregnetemo in damo v namaščen pekač. Pustimo vzhajati še eno uro.Vzhajan kruh damo v pečico, ogreto na 200°C in pečemo 20 minut. Temperaturo znižamo na 175°C in pečemo še pol ure.Pečen kruh zvrnemo iz modela in ohladimo zavitega v kuhinjsko krpo.Narežemo in postrežemo. Pa dober tek!