Deževen dan in hladno vreme (ki kar preveč spominja na jesen) sta bila povod, da sem danes skuhal (skoraj) zelenjavno juho. Zakaj skoraj? Ker je v njej tudi nekaj piščančjega mesa, ki pa ga lahko tudi izpustite. Na vrtu sem pobral svež grah, korenček, eno manjšo kolerabico, porezal sem tudi vršičke brokolija in dodal še lisičke, ki sem jih zadnjič nabral in osnova za dobro juho je bila tu. Zraven pa ajdovo-pirine palačinke s slivovo in jagodno marmelado.
Za juho potrebujemo (za 3 krožnike):
manjši por (ali čebulo),
1 piščančje stegno,
1 korenček,
manjšo kolerabico,
pol večjega ali en manjši sladki krompir,
pest brokolija z zelenjem vred,
pest lisičk,
pest mladega graha,
žličko domače vegete,
2 stroka česna,
nekaj vejic peteršilja in
majaron.
Najprej očistimo in narežemo por,……korenček, sladki krompir in kolerabo. Lahko dodate manjši koren peteršilja ali zelene.Narežemo tudi vršičke brokolija,….…mladi grah in……lisičke.Piščančje stegno narežemo na manjše kocke.Na olivnem olju najprej prepražimo por,…… nato dodamo meso in ko je to prepraženo,……dodamo korenček, sladki krompr in kolerabo.Prepraženi zelenjavi dodamo še lisičke in ko so te prepražene še……vršičke brokolija in grah.Dodamo žličko domače vegete in zalijemo z vodo. Malo preden je zelenjava kuhana dodamo še sesekljan česen, peteršilj in majaron. Po želji zgostimo z žlico pšeničnega zdroba.
Za 10 palačink potrebujemo:
120 g pirine moke,
120 g ajdove moke,
2 jajci,
500 ml mleka in
ščep soli ter
marmelado ali drug namaz za nadev.
V posodo damo moko,……nato dodamo jajca in mleko ter……vse skupaj z metlico premešamo v gladko maso.Palačinke spečemo,……jih namažemo z marmelado po okusu (nutello, linolado,…)……in zvijemo.Juho in palačinke postrežemo. Pa dober tek!