Kremasta rižota

Iz riža se lahko pripravi mnogo okusnih slanih ali sladkih jedi, najbolj poznana pa je gotovo rižota. Rižoto lahko pripravimo iz raznih vrst zelenjave in/ali mesa, tudi načinov priprave je več. Jaz najraje pripravim kremasto rižoto. Res je malo več dela z mešanjem, je pa zato končni izdelek neprimerno boljši in okusnejši.

Tokrat sem za rižoto uporabil:

  • 300 g svinjskega stegna,
  • 200 g okroglega riža za rižote,
  • 2 manjši čebuli,
  • 2 korenčka,
  • 1 rdečo papriko,
  • 1 rumeno papriko,
  • šopek peteršilja,
  • dobro pest graha,
  • majaron,
  • poper,
  • sol
  • 6 dcl jušne osnove in
  • parmezan.

Najprej si pripravimo sestavine:

rižota (01)
Čebulo nasekljamo.
rižota (02)
Na drobno narežemo korenček,…
rižota (03)
… rdečo in…
rižota (04)
… rumeno papriko.
rižota (05)
Meso narežemo na kocke velikost dobrega centimetra in pol.
rižota (06)
Na olju prepražimo čebulo,…
rižota (07)
…ki ji dodamo meso in…
rižota (08)
ga popečemo. Posujemo z majaronom in premešamo.
rižota (09)
Dodamo korenček, ga prepražimo in…
rižota (10)
…dodamo še papriko.
rižota (11)
Peteršilj nasekljamo.
rižota (12)
Prepraženi zelenjavi in mesu dodamo še grah…
rižota (13)
…in riž. Premešamo in zalijemo z nekaj žlicami jušne osnove.
rižota (14)
Ko riž tekočino popije, spet dodamo jušno osnovo in mešamo naprej. To ponavljamo, dokler ne porabimo jušne osnove in je riž kuhan al dente.
rižota (15)
Vmes si pripravimo parmezan.
rižota (16)
Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo peteršilj…
rižota (17)
…in parmezan ter premešamo.  Pokuhamo le toliko, da se parmezan raztopi.
rižota (18)
Postrežemo s skledo solate. Pa dober tek!

 

 

Komentiraj