Iz riža se lahko pripravi mnogo okusnih slanih ali sladkih jedi, najbolj poznana pa je gotovo rižota. Rižoto lahko pripravimo iz raznih vrst zelenjave in/ali mesa, tudi načinov priprave je več. Jaz najraje pripravim kremasto rižoto. Res je malo več dela z mešanjem, je pa zato končni izdelek neprimerno boljši in okusnejši.
Tokrat sem za rižoto uporabil:
300 g svinjskega stegna,
200 g okroglega riža za rižote,
2 manjši čebuli,
2 korenčka,
1 rdečo papriko,
1 rumeno papriko,
šopek peteršilja,
dobro pest graha,
majaron,
poper,
sol
6 dcl jušne osnove in
parmezan.
Najprej si pripravimo sestavine:
Čebulo nasekljamo.Na drobno narežemo korenček,…… rdečo in…… rumeno papriko.Meso narežemo na kocke velikost dobrega centimetra in pol.Na olju prepražimo čebulo,……ki ji dodamo meso in…ga popečemo. Posujemo z majaronom in premešamo.Dodamo korenček, ga prepražimo in……dodamo še papriko.Peteršilj nasekljamo.Prepraženi zelenjavi in mesu dodamo še grah……in riž. Premešamo in zalijemo z nekaj žlicami jušne osnove.Ko riž tekočino popije, spet dodamo jušno osnovo in mešamo naprej. To ponavljamo, dokler ne porabimo jušne osnove in je riž kuhan al dente.Vmes si pripravimo parmezan.Ko je riž že skoraj kuhan, dodamo peteršilj……in parmezan ter premešamo. Pokuhamo le toliko, da se parmezan raztopi.Postrežemo s skledo solate. Pa dober tek!