Korenček, bučke, stročji fižol,… Zelenjavni vrt je ta čas poln dobrot in treba je to izkoristiti. Za kosilo sem si zamislil špagete z zelenjavno omako, zraven pa zrezek iz piščančjih prsi v zeliščni skorjici.
Za zelenjavno omako potrebujemo:
1 manjši por,
1 papriko,
pol bučke,
dobro pest stročjega fižola,
3 manjše korenčke,
1 žlico domače vegete in
pest češnjevih paradižnikov.
Stročji fižol operemo in narežemo na manjše kose. Enako storimo s korenčkom.V kozici zavremo vodo in stročji fižol ter korenček blanširamo par minut. Odcedimo.Vmes narežemo por……in ga na olivnem olju prepražimo.Medtem, ko se por praži, operemo in narežemo papriko……in bučko.Ko je por prepražen, mu dodamo korenček in stročji fižol.Malo prepražimo, nato pa dodamo papriko in bučko.Dodamo še žlico domače vegete. Premešamo, pokrijemo, zmanjšamo ogenj in še malo podušimo.
Medtem si pripravimo sestavine za zeliščno skorjico:
pest svežega peteršilja,
2 žlici masla,
5 žlic naribanega parmezana,
timijan,
baziliko,
origano in
sol.
Na drobno nasekljamo peteršilj in ga damo v posodo.Dodama sol, origano, baziliko in timijan.Dodamo nariban parmezan in maslo narezano na manjše kocke. Vse skupaj zmešamo v gladko pasto.V segreto ponev damo žlico paste. Počakamo da se stopi in……zapečemo zrezek, namazan s preostalo pasto. Nato ponev za nekaj minut damo v pečico, segreto na 160°C, da se zapeče še skorjica na vrhu.V tem času skuhamo špagete.Češnjev paradižnik narežemo na polovice (ali četrtine, če je večji) in ga dodamo zelenjavi skupaj s špageti. Premešamo in po potrebi dolijemo kakšno žlico ali dve vode, v kateri so se kuhali špageti.Postrežemo skupaj s skledo zelene solate. Pa dober tek!