Polnozrnate “lepinje”

Lepinje običajno povežemo s čevapčiči ali pleskavicami. Seveda pa jih lahko porabimo tudi drugače. Če naredimo malo manjše, so več kot odlične za pripravo sendvičev. Sam sem pripravil kruh, ki po obliki in teksturi spominja na lepinje, seveda pa to niso prave lepinje, zato tudi narekovaji v naslovu bloga. Priprava je hitra, zato jih lahko pripravimo tudi takrat, ko ugotovimo, da nam je zmanjkalo kruha, trgovine pa so že zaprte.

Za “lepinje” potrebujemo:

  • 250 g polnozrnate pirine moke,
  • 250 g gladke pšenične moke,
  • 1 zavitek suhega kvasa,
  • 1 žličko soli,
  • 2 žlički sladkorja,
  • 60 ml olja in
  • 350 ml vode.
20170630_142220748_iOS-2048
V posodo nasujemo obe vrsti moke.
20170630_142450950_iOS-2048
Dodamo kvas, sladkor, olje in sol.
20170630_142958750_iOS-2048
Dodamo še vodo in zmešamo testo, ki je lepljivo. Pustimo vzhajati na toplem cca 45 minut.
20170630_151137662_iOS-2048
Pečico segrejemo na 225°C. Z žlico na pekač, obložen s peki papirjem,  naredimo “lepinje”.
20170630_153626309_iOS-2048
Pečemo 15-20 minut oz. dokler “lepinje” niso rjavo zapečene.
20170630_163924362_iOS-2048
Ohlajene postrežemo po želji. Pa dober tek!

Komentiraj