Včeraj smo na Br’stovski šparglijadi šli na Špargljev pohod. Vse divje šparglje, ki smo jih našli med potjo smo še sveže pojedli. Domačinke in domačini v Brestovici pri Komnu so pripravili kar nekaj jedi in tudi sam sem se hotel potruditi s pripravo jedi iz njih, zato sem kupil šopek divjih špargljev. Pripravil sem degustacijo treh špargljevih jedi za tri osebe. Za vsako od treh jedi sem vzel po šest divjih špargljev.
Za vsako jed špargljem odlomimo oleseneli del, preostali del šparglja nalomimo na nekaj centimetrov, vršičke pa prihranimo.
Skutov namaz z divjimi šparglji
Nalomljene kose špargljev v vreli vodi kuhamo 1 minuto.100g skute, 50ml sladke smetane in malo soli zmešamo v gladek namaz.Skuhane in odcejene šparglje drobno narežemo……in vmešamo v skuto.Serviramo s kosom polnozrnatega kruha in namaz dekoriramo z vršičkoma špargljev.
Polenta z divjimi šparglji
V 2 dcl slane vode damo olesenele dele špargljev…… in zavremo, ter malo pokuhamo.Olesenele dele odstranimo in v posodo damo nalomljene koščke špargljev.Ko voda s šparglji zavre, zakuhamo polento……in vmešamo maslo.Vršičke damo v modelčke za mufine……in jih napolnimo s polento.
Divji šparglji v smetanovi omaki
Maslo segrejemo……in prepražimo čebulo.Dodamo nalomljene šparglje in malo podušimo.Zalijemo z malo belega vina in pokuhamo, da alkohol izpari.Dodamo sladko smetano, peteršilj in sol in samo gladko zmešamo.
Polento zvrnemo iz modelčka, prelijemo z omako in dekoriramo z vršički špargljev. Pa dober tek!