Hladen jesenski dan z dežjem je bil ravno pravšnji za pripravo pastirske pite. Že dolgo nisem pripravljal te okusne in ne preveč zahtevne jedi. Pravo pastirsko pito pripravimo iz jagnjetine, je pa tudi različica z govedino in dodano zelenjavo odlična izbira za hladnejše jesenski dni.
Za 4 pastirske pite potrebujemo:
500 g mlete govedine,
2 čebuli,
2 korenčka,
pol rdeče paprike,
skodelico zmrznjenega graha (ali manjšo pločevinko),
malo mesa bučke (po želji),
žlico domače vegete,
peteršilj,
česen,
4 srednje velike krompirje,
maslo in
mleko.
Najprej pripravimo in narežemo zelenjavo.
Čebulo sesekljamo.Na kocke narežemo korenje,…… papriko in……bučko.Na olju prepražimo čebulo.Ko je prepražena, dodamo…… bučko.Ko je bučka prepražena,……dodamo korenček……in nato še papriko.Prepraženi zelenjavi dodamo mleto govedino……in ga prepražimo.Dodamo žlico domače vegete in sesekljan česen……ter premešamo.Nato dodamo še grah……in sesekljan peteršilj. Po potrebi zalijemo z malo juhe.Medtem skuhamo krompir za pire…… in ga pretlačimo.Segrejemo mleko in stopimo maslo.Mešanico masla in mleka polijemo po krompirju in zmešamo v gost pire.V ognjevarne posode nadevamo meso z zelenjavo……in ga prekrijemo s pire krompirjem.Pire krompir na vrhu okrasimo in damo v pečico segreto na 175°C. Pečemo 25-30 minut oz. tako dolgo, da se krompir na vrhu lepo zapeče.Postrežemo z zeleno solato. Pa dober tek!
En komentar Dodaj komentar