Piščančje tortilje

Mehiške kuhinje si ne moremo predstavljati brez tortilj. To nizko in nekvašeno obliko kruha lahko naredimo iz koruzne ali pšenične moke (seveda tudi iz pirine, kamutove,…), lahko pa kupimo že narejeno. Sam sem tokrat kupil že pripravljene tortilje. Nadevamo jih lahko z različnimi nadevi. Načinov priprave je prav tako veliko, lahko si jih pripravimo kar na mizi, tako da si sami nadevamo omako, lahko jih zapečemo v pečici,… Sam sem pripravil dve različici s piščančjimi trakci in zelenjavo. Seveda v nadevu nista manjkala koruza in rdeči fižol.

Za 4 tortilje potrebujemo:

  • 4 tortilje,
  • 2 zrezka iz piščančjega stegna ali prsi,
  • 1 čebulo,
  • 2 papriki,
  • 2 paradižnika,
  • 1 bučko,
  • 1 pločevinko rdečega fižola,
  • 1 majhno pločevinko koruze,
  • sol,
  • mleto papriko,
  • olivno olje in
  • origano.
tortilje (01)
Piščančje meso narežemo na trakce,…
tortilje (02)
…in jih pol ure mariniramo v žlici olivnega olja, polovici žličke soli in žlički rdeče paprike.
tortilje (03)
Marinirano meso na olivnem olju popečemo in shranimo na toplem.
tortilje (04)
Čebulo, …
tortilje (05)
papriki in bučko narežemo.
tortilje (06)
Najprej v posodi, kjer smo prej zapekli meso, prepražimo čebulo. Nato dodamo bučke in…
tortilje (07)
…papriko in vse skupaj prepražimo.
tortilje (08)
Pripravimo si paradižnik za omako. Na vrhu paradižnika zarežemo križ…
tortilje (09)
…in paradižnik potopimo v vrelo vodo za pol minute.
tortilje (10)
Paradižnik olupimo in na drobno sesekljamo. Po želji lahko odstranimo semena.
tortilje (11)
Paradižnik dodamo k omaki,…
tortilje (12)
… začinimo in premešamo.
tortilje (13)
Na koncu dodamo še rdeči fižol in koruzo ter premešamo.

Tako pripravljeno omako za tortilje lahko uporabite na več načinov. Sam sem izbral dva različna načina.

tortilje (14)
Tortilje v ponvi brez maščobe popečemo z obeh strani,…
tortilje (15)
…jih nadevamo s pripravljeno omako, jih prepognemo in…
tortilje (16)
…postrežemo. Po želji tortilje prelijemo s kislo smetano, kateri smo zmešali malo mletega čilija. Zraven ponudimo solato po želji.

Druga različica tortilj je pripravljena podobno, s to razliko, da na koncu dodamo nariban sir (približno 50 g za dve tortilji) in tortilje zapečemo v pečici.

tortilje (17)
Za drugo različico tortilj najprej naribamo sir, ki se lepo raztopi.
tortilje (18)
Tortilje nadevamo z omako, jih potresemo s sirom, prepognemo…
tortilje (20)
…in damo v ponev ter jih po vrhu potresemo s sirom. Damo v pečico segreto na 175°C za toliko časa, da se sir zapeče.
tortilje (27)
Postrežemo s solato po želji.
tortilje (21)
Sam sem za prilogo uporabil mešanico zelene solate in radiča,…
tortilje (22)
…ki sem ji dodal narezan mladi grah, češnjeve paradižnike in sir.
tortilje (23)
Grah sem na olivnem olju na hitro popekel,…
tortilje (24)
…češnjeve paradižnike pa opral in prepolovil,…
tortilje (25)
…nato pa vse skupaj začinil s soljo, olivnim oljem in balzamičnim kisom ter zmešal.
tortilje (26)
Postreženo solato sem posul s popraženimi sezamovimi semeni. Pa dober tek!

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s