Pred časom sem na Kulinariki videl sliko prav posebne priprave ražnjičev. Zanimalo me je, kakšen je okus teh ražnjičev. Recept na hrvaški Coolinariki se je zdel zelo enostaven. Deževna nedelja je bila kot nalašč za preizkus tega zanimivega in malo drugačnega recepta.
Za ražnjiče potrebujemo (za 4 osebe):
500 g svinjskega vratu,
2 čebuli,
2 stroka česna,
čajno žličko soli,
čajno žličko mlete paprike (sladke),
majaron,
2 žlici olivnega olja,
sok pol limone.
Čebulo narežemo na lističe.Enako naredimo s česnom.V posodi zmešamo čebulo, česen, sol, papriko, majaron, olivno olje, limonin sok in poper in……premešamo.Meso narežemo na manjše kocke,……ga dodamo v posodo z marinado in premešamo.
Meso pustimo v marinadi vsaj eno uro, lahko pa tudi čez noč. V osnovnem receptu je na ražnjičih samo meso, sam pa sem med meso dodal rdečo in zeleno papriko ter sir za žar.
Ko smo naredili ražnjiče,…… v dobro očiščene in obrisane večje kozarce za vlaganje (1.5 l) nadevamo ostanek marinade.V kozarce dodamo po tri ražnjiče, nato pa kozarce pokrijemo s peki papirjem in alu folijo. Pokrite kozarce damo v hladno pečico, ki jo segrejemo na 175°C in pečemo približno uro in pol.Medtem pripravimo prilogo. Sam sem očistil cvetačo romanesco in sladek krompir,…… ju skuhal na pari, nato pa dodal papriko in vse skupaj popekel na maslu.Pečene ražnjiče pustimo stati nekaj minut,……nato pa jih postrežemo skupaj s prilogo.Pa dober tek!
Meso je bilo res mehko in sočno ter ravno prav zapečeno. Čebula iz marinade je popila ves sok in se je kar topila v ustih. Nekoliko drugačna priprava, rezultat pa odličen. Priporočam!
En komentar Dodaj komentar