Krofi brez marelične marmelade pač niso ta pravi. Odlično so tudi palačinke nadevane z njo. In ker je zdaj čas marelic, je potrebno skuhati marmelado, da bo kasneje pri roki. Domače je le domače. Rum kot dodatek pa že tako odličen okus še izboljša.
Za pripravo marmelade potrebujemo:
2 kg marelic,
1 zavitek Dr.Oetker Gelfix-a 2:1,
600 g sladkorja in
100 ml ruma (po želji).
Marelice najprej operemo,……jim odstranimo koščice in jih razpolovimo.V posodi zmešamo gelfix in dve žlici sladkorja.Marelice damo v lonec in jih potresemo z mešanico Gelfix-a in sladkorja.Premešamo in na močnem ognju ob stalnem mešanju kuhamo, dokler skoraj ne zavre.S paličnim mešalnikom na hitro zmešamo. Sam imam rajši v marmeladi še koščke marelic, zato ne mešam predolgo.Dodamo sladkor in mešamo, dokler ponovno ne zavre. Pustimo vreti 3-4 minute, nato dodamo še rum in premešamo toliko, da alkohol izpari.V kozarce, ki smo jih v pečici sterilizirali na 120°C vsaj 10 minut, nalijemo še vročo marmelado in jih takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohladi.Postrežemo na polnozrnatem kruhu z maslom. Pa dober tek!
3 komentarji Dodaj komentar