Današnje turobno mrzlo in vetrovno popoldne sem izkoristil za peko ne čisto prave Prekmurske gibanice. Te okusne sladice še nisem kdaj pripravljal, zato sem za svoj prvi poskus ubral nekaj bližnjic. Kupil sem vlečeno testo ter že pripravljen makov in orehov nadev. Za prvič je končni izdelek izpadel več kot dobro. Za peko sem porabil:
Testo:
1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa
Makov madev:
250g pripravljenega makovega nadeva,
1 dl mleka.
Skutni nadev:
500g skute,
200g kisle smetane,
1 jajce,
2 žlici sladkorja
Orehov nadev:
250g pripravljenega orehovega nadeva.
Jabolčni nadev:
750g jabolk,
3 žlice sladkorja,
sok ene limone in
malo cimeta
Premaz:
70g masla
Preliv:
200g kisle smetane
Najprej sem si pripravil vse nadeve.
Jabolka sem olupil……in naribal, pokapal s sokom limone……in dodal sladkor ter zmešal.Makovo mešanico sem prelil z vrelim mlekom……in premešal.Orehovo mešanico sem samo pripravil v skodelo.Za skutni nadev sem zmešal vse sestavine.Pripravljeni vsi štirje nadevi.V dobro naoljen pekač velikosti 33 x 23 cm sem dal eno plast testa, ga premazal z maslom in dodal še eno plast testa in ga prav tako premazal z maslom.Dodal sem makov nadev….…in novo plast testa, ki sem jo premazal z maslom.Sledil je skutni nadev……in nova plast testa,……na katero sem posul orehovo mešanico.Sledi naslednja plast testa……in jabolčni nadev. Temu sledi naslednja plast testa, nato pa ponovimo vajo z makovim, skutnim, orehovim in jabolčnim nadevom. Na vrhu pride zadnja plast testa……ki jo prelijemo s kislo smetano in damo v pečico ogreto na 180°C za eno uro.Gibanico v pekaču ohladimo in nato narežemo. Serviramo in posujemo s sladkorjem v prahu. Pa dober tek!