“Prekmurska” gibanica

Današnje turobno mrzlo in vetrovno popoldne sem izkoristil za peko ne čisto prave Prekmurske gibanice. Te okusne sladice še nisem kdaj pripravljal, zato sem za svoj prvi poskus ubral nekaj bližnjic. Kupil sem vlečeno testo ter že pripravljen makov in orehov nadev. Za prvič je končni izdelek izpadel več kot dobro. Za peko sem porabil:

Testo:

  • 1 zavitek polnozrnatega vlečenega testa

Makov madev:

  • 250g pripravljenega makovega nadeva,
  • 1 dl mleka.

Skutni nadev:

  • 500g skute,
  • 200g kisle smetane,
  • 1 jajce,
  • 2 žlici sladkorja

Orehov nadev:

  • 250g pripravljenega orehovega nadeva.

Jabolčni nadev:

  • 750g jabolk,
  • 3 žlice sladkorja,
  • sok ene limone in
  • malo cimeta

Premaz:

  • 70g masla

Preliv:

  • 200g kisle smetane

Najprej sem si pripravil vse nadeve.

20170419_154857173_iOS-2048
Jabolka sem olupil…
20170419_155627447_iOS-2048
…in naribal, pokapal s sokom limone…
20170419_155719529_iOS-2048
…in dodal sladkor ter zmešal.
20170419_154901006_iOS-2048
Makovo mešanico sem prelil z vrelim mlekom…
20170419_155136595_iOS-2048
…in premešal.
20170419_154904442_iOS-2048
Orehovo mešanico sem samo pripravil v skodelo.
20170419_160225468_iOS-2048
Za skutni nadev sem zmešal vse sestavine.
20170419_160434150_iOS-2048
Pripravljeni vsi štirje nadevi.
20170419_160606678_iOS-2048
V dobro naoljen pekač velikosti 33 x 23 cm sem dal eno plast testa, ga premazal z maslom in dodal še eno plast testa in ga prav tako premazal z maslom.
20170419_161136977_iOS-2048
Dodal sem makov nadev….
20170419_161252546_iOS-2048
…in novo plast testa, ki sem jo premazal z maslom.
20170419_161407437_iOS-2048
Sledil je skutni nadev…
20170419_161522909_iOS-2048
…in nova plast testa,…
20170419_161724832_iOS-2048
…na katero sem posul orehovo mešanico.
20170419_161851412_iOS-2048
Sledi naslednja plast testa…
20170419_162006371_iOS-2048
…in jabolčni nadev. Temu sledi naslednja plast testa, nato pa ponovimo vajo z makovim, skutnim, orehovim in jabolčnim nadevom. Na vrhu pride zadnja plast testa…
20170419_163523899_iOS-2048
…ki jo prelijemo s kislo smetano in damo v pečico ogreto na 180°C za eno uro.
20170419_182041452_iOS-2048
Gibanico v pekaču ohladimo in nato narežemo. Serviramo in posujemo s sladkorjem v prahu. Pa dober tek!