Ajdo že od nekdaj pridelujemo na Slovenskem in iz nje naredimo vrsto okusnih jedi. Od kruha, štrukljev, palačink do ajdove kaše z jurčki in kašnatih klobas… Znana slovenska narodna pesem pravi »Po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori…«.
Velikokrat si spečem ajdov kruh z orehi, pa tudi palačinke, kot sem jih pripravil danes, so pogosto na mojem jedilniku. Ponavadi za večerjo, lahko pa tudi za sladico pri kosilu.
Palačinke za 2 osebi pripravimo iz naslednjih sestavin:
- 80g ajdove moke,
- 80g ostre moke,
- žlička pecilnega praška,
- 2 jajci,
- 1 dcl sladke smetane,
- 1 dcl mleka,
- 100g borovnic,
- ščepec soli in
- 1 žlica vanilijevega sladkorja.
Za preliv pa potrebujemo:
- 1 pest orehov,
- 1 žlica medu,
- 1 žlica vode in
- 1 žlička cimeta.









