Pred časom sem na Kulinariki naletel na zanimiv recept. Že ime se je bralo zanimivo, zato sem recept dodal v beležko in čakal na pravo priložnost, da ga preizkusim. Spomladi imamo v naši družini kar nekaj rojstnih dni in za pripravo torte za praznovanje enega izmed njih, sem se spomnil na ta recept. Malo sem ga priredil (upam, da avtorica ne zameri) in pripravil. Biskvit za torto sem naredil enak, kot pri moji “medeni” torti, nadev pripravil podobno, kot v izvirnem receptu, kremi pa dodal eno sladko smetano, da je kreme več. Sestavine za mojo različico “ekstaze” so tako naslednje:
Biskvit:
20 dag moke,
15 dag sladkorja,
4 jajca,
3/4 dcl olja,
1 dcl vode in
2 čajni žlički pecilnega praška.
Nadev:
en zavitek (750g) mešanih gozdnih sadežev,
2 žlici medu in
2 žlici sladkorja.
Krema:
500g mascarponeja,
250g sladke smetane in
50g sladkorja v prahu.
Priprava:
Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake.
Iz beljakov in ščepca soli naredimo trd sneg.Rumenjake, sladkor, olje in vodo penasto umešamo.Moko zmešamo s pecilnim praškom……in jo postopno vmešamo,……da dobimo gladko maso.Dodamo trd sneg in ga z žlico……samo rahlo vmešamo.Testo vlijemo v s peki papirjem obložen pekač premera 22cm……in pečemo 35 minut pri 180°C. Pustimo v modelu še 10minut……nato odstranimo peki papir.Za nadev v kozico damo gozdne sadeže ter med in sladkor. Segrevamo……dokler ne zavreje in odstavimo.Za kremo najprej stepemo sladko smetano in polovico sladkorja.V posodi zmešamo mascarpone in preostali sladkor.Mascarponeju dodamo stepeno sladko smetano in jo rahlo vmešamo. Približno petino kreme si prihranimo za okrasitev.Dodamo približno 5 žlic ohlajenih gozdnih sadežev……in premešamo.Ohlajen biskvit razrežemo na štiri oblate in prvega namažemo s sokom gozdnih sadežev……in nadevamo s tretjino kreme.Pokrijemo z drugim oblatom in ga nadevamo z gozdnimi sadeži.Čez damo tretji oblat in ga namažemo s sokom gozdnih sadežev in……in obložimo z drugo tretjino kreme.Dodamo zadnji oblat in ga premažemo s sokom gozdnih sadežev in……torto okrasimo s preostalo kremo.Dekoriramo s kremo, ki smo jo prihranili in postrežemo. Pa dober tek!
En komentar Dodaj komentar