Torta “ekstaza”

Pred časom sem na Kulinariki naletel na zanimiv recept. Že ime se je bralo zanimivo, zato sem recept dodal v beležko in čakal na pravo priložnost, da ga preizkusim. Spomladi imamo v naši družini kar nekaj rojstnih dni in za pripravo torte za praznovanje enega izmed njih, sem se spomnil na ta recept. Malo sem ga priredil (upam, da avtorica ne zameri) in pripravil. Biskvit za torto sem naredil enak, kot pri moji “medeni” torti, nadev pripravil podobno, kot v izvirnem receptu, kremi pa dodal eno sladko smetano, da je kreme več. Sestavine za mojo različico “ekstaze” so tako naslednje:

Biskvit:

  • 20 dag moke,
  • 15 dag sladkorja,
  • 4 jajca,
  • 3/4 dcl olja,
  • 1 dcl vode in
  • 2 čajni žlički pecilnega praška.

Nadev:

  • en zavitek (750g) mešanih gozdnih sadežev,
  • 2 žlici medu in
  • 2 žlici sladkorja.

Krema:

  • 500g mascarponeja,
  • 250g sladke smetane in
  • 50g sladkorja v prahu.

Priprava:

Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake.

20170407_161918531_iOS-2048
Iz beljakov in ščepca soli naredimo trd sneg.
20170407_162440789_iOS-2048
Rumenjake, sladkor, olje in vodo penasto umešamo.
20170407_162702424_iOS-2048
Moko zmešamo s pecilnim praškom…
20170407_162819677_iOS-2048
…in jo postopno vmešamo,…
20170407_162900254_iOS-2048
…da dobimo gladko maso.
20170407_162955007_iOS-2048
Dodamo trd sneg in ga z žlico…
20170407_163547077_iOS-2048
…samo rahlo vmešamo.
20170407_163709054_iOS-2048
Testo vlijemo v s peki papirjem obložen pekač premera 22cm…
20170407_171653596_iOS-2048
…in pečemo 35 minut pri 180°C. Pustimo v modelu še 10minut…
20170407_172654070_iOS-2048
…nato odstranimo peki papir.
20170407_164311390_iOS-2048
Za nadev v kozico damo gozdne sadeže ter med in sladkor. Segrevamo…
20170407_180429478_iOS-2048
…dokler ne zavreje in odstavimo.
20170407_180229752_iOS-2048
Za kremo najprej stepemo sladko smetano in polovico sladkorja.
20170407_180354370_iOS-2048
V posodi zmešamo mascarpone in preostali sladkor.
20170407_180541515_iOS-2048
Mascarponeju dodamo stepeno sladko smetano in jo rahlo vmešamo. Približno petino kreme si prihranimo za okrasitev.
20170407_180737990_iOS-2048
Dodamo približno 5 žlic ohlajenih gozdnih sadežev…
20170407_180911798_iOS-2048
…in premešamo.
20170407_181257071_iOS-2048
Ohlajen biskvit razrežemo na štiri oblate in prvega namažemo s sokom gozdnih sadežev…
20170407_181437359_iOS-2048
…in nadevamo s tretjino kreme.
20170407_181644991_iOS-2048
Pokrijemo z drugim oblatom in ga nadevamo z gozdnimi sadeži.
20170407_181812725_iOS-2048
Čez damo tretji oblat in ga namažemo s sokom gozdnih sadežev in…
20170407_181929867_iOS-2048
…in obložimo z drugo tretjino kreme.
20170407_182100496_iOS-2048
Dodamo zadnji oblat in ga premažemo s sokom gozdnih sadežev in…
20170407_182834341_iOS-2048
…torto okrasimo s preostalo kremo.
20170407_183729229_iOS-2048
Dekoriramo s kremo, ki smo jo prihranili in postrežemo. Pa dober tek!

 

En komentar Dodaj komentar

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s